Дипломатите ни, докато са зад граница, се осигуряват на 240 лева, съобщи Валери Рачев, началник на кабинета на министъра на външните работи.

"Така разходите за държавния бюджет за осигуровки намаляват", обясни Рачев. Когато обаче им свърши дипломатическата кариера, те попадат в най-ниската категория на пенсионирани служители, допълни той.

Прекратяват се дългосрочните командировки на голям брой служители в МВнР, като това ще се извършва планово и постепенно - посолство по посолство.

Тези служители вече ще са на заплата, а няма да им се заплащат командировъчни, както е сега. Процедурата ще обхване около 300 души, поясни Рачев.

Ще започнат и процедури по закриване на задгранични представителства.
Поне със 7 имота ще се раздели министреството.

Страната ни обаче ще модернизира външната си служба, като ще въведе т.нар. "дистанционни посланици".

Ще се преструктурира управлението на държавните имоти в чужбина. Не ни удовлетворява начинът, по който се управляват държавните имоти, ще търсим професионално решение, категоричен бе Валери Рачев.

Ще се модернизира консулската служба и тя вече ще бъде в услуга на гражданите. Ще се преструктурират и дипломатическия и културния институти към министъра на външните работи.

Част от имотите ни зад граница ще бъдат предоставени на други министерства, част от тях ще бъдат предоставени на българските общности зад граница, а друга част ще бъдат продадени. Кои обаче ще се продадат, Валери Рачев не пожела да уточни.

Закриваме и посолства, кои пак не стана ясно, за да не се влошат двустранните отношения с държавите, където ще закриваме служби.
С 18 млн. лева е съкратен бюджета на МВнР, а щатовете са редуцирани с 14%, информира още той.
От тук нататък обаче предстоят още преструктурирания и съкращения

Припомняме, преди месец министър Младенов обяви, че МВнР харчи 1 милион лева годишно само за куриерски услуги.