Доларът започна поевтиняване от вчера, когато анализатори от Lehman Brothers предупредиха, че счетоводни промени могат да принудят "Fannie Mae" и "Freddie Mac", най-големите обезпечителни фондове на ипотеки за жилища в САЩ, да привлекат капитал на обща стойност $75 милиарда.

В същото време се очаква от Merrill Lynch & Co да отчетат загуба за второто тримесечие, след като отписаха активи за $6 милиарда.

Тези новини, доведоха до нов спад на доверието на инвеститорите към американския пазар и избягване на покупки на рискови активи, и най-вече американски такива.

Нестабилността на финансовия сектор в САЩ усложнява избора пред Федералния Резерв, чиято последна позиция спрямо инфлацията се възприема като намерение за увеличение на лихвите по-късно през годината.

Слаба подкрепа на валутата оказа коментарът на директорът на Фед за Сан Франциско Джанет Йелен, че "рисковете за инфлация започват да стават по-големи от тези за икономическия растеж", който се изтълкува като сигнал, че Централната банка на САЩ може би се подготвя за увеличение на основните лихвени нива.

Вниманието на инвеститорите е насочено и към срещата на Г-8, която започна вчера в Япония.

Лидерите на най-влиятелните държави ще се опитат да вземат решения срещу високите цени на петрола и увеличаващия се натиск на инфлацията.

Според анализатори обаче разрешаването на проблема ще изисква усилия не само от тях, а и от развиващите се държави.

Инвеститорите очакват на срещата на върха ще бъде засегната темата за слабия долар, като основна причина за високите цени на черното злато, въпреки че е съмнително лидерите на страните от Г8 да вземат конкретни мерки.

Ако на срещата не бъдат взети конкретни решения или не бъдат направени поне изявления в подкрепа на долара, очакванията на инвеститорите ще бъдат излъгани и натискът върху американската валута ще се засили.

Понижаващо въздействие върху цената на долара може да окажат и данните за излизащите днес доклади за потребителските кредити и за предстоящите продажби на съществуващи домове.

Ако данните за обема на кредитната система, който се използва от потребителите, чрез кредитни карти, лични заеми и покупки на кредит покажат рязък спад на потребителското търсене в САЩ можем да очакваме поевтиняване на долара.

Очакванията се, че потребителските кредити ще отчетат намаление до $7.0 млрд. през май, спрямо $8.9 млрд. за предходния месец.

При движението днес, ако доларът спадне под зоната на подкрепа от 106.40-106.60 йени, низходящото движение ще продължи към нива около 106.20 йени.

Вчера за Великобритания беше отчетен сериозен спад на индустриалното производство с 0.8% на месечна и с 1.6% на годишна база, това доведе до понижение на доверието в британската икономика, която изглежда все по-сериозно засегната от кризата.

Стерлингът завърши деня на ниво от $1.9760, като днес спадът продължи и към 11:00 часа британската валута се търгуваше за $1.9758.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно $1.9785, целта на движението ще е достигане и тест на зоната 1.9810-1.9830 долара. При успех, възходящото движение ще продължи към $1.9855.

По време на американската сесия еврото повиши стойността си до $1.5750, като тази сутрин започна с намаление до $1.5720.

Вчера за Еврозоната беше публикуван индексът за инвеститорското доверие SENTIX, като за юли отбеляза сериозен спад до минус 9.3 базисни точки.

Днес целта на еврото ще е достигане и тест на зоната 1.5750-1.5770 долара. При успех възходящото движение ще продължи към нива около $1.5800.

При положителни новини от срещата на Г8 по отношение на долара можем да очакваме спад на еврото под зоната на подкрепа 1.5670-1.5700 долара.