Планът на финансовият министър на САЩ Хенри Полсън да се справи със задълбочаването на кризата на финансовите пазари може да обърне тренда на доларовото рали, като всичко зависи от това как инвеститорите ще оценят риска в новата ситуация.

Комбинацията от отпускането на 700 милиарда долара за проблемните, основно свързани с ипотечен дълг активи на американските компании и 400-те милиарда за гарантиране на дълга на нискорисковите взаимни инвестиционни фондове, вероятно ще доведе до ръст на кредитирането в САЩ с близо 1 трилион долара.

И докато планът връща доверието към финансовите пазари, трейдърите отново ще се фокусират върху новите задължения на американското правителство, дефицита по текущата сметка и сравнително ниските нива на основния лихвен процент.

В петък американската валута поевтиня срещу еврото до нива от 1.4492 долара, като завърши на ниво от 1.4466 долара.
Днес в началото на сесията на европейските пазари еврото поскъпва с 0.29 на сто, до 1.4508 долара.

През август доларът отбеляза рекордно бързо поскъпване срещу европейската валута, след като инвеститорите се насочиха към американските държавни ценни книжа.

Причина за това станаха икономическите прогнози за силно забавяне на европейската икономика, докато в САЩ по всичко изглеждаше, че дъното е достигнато, но излезлите през миналата седмица данни, показващи продължаващо поевтиняване на американските жилища и силен спад на новото строителство, дават поводи за съмнение в тази оценка на ситуацията.

В същото време планът на Полсън оказва силна подкрепа на търсенето на японската валута от кери-трейдър инвеститорите.

В кери трейда инвеститорите теглят заеми в страна с ниски лихвени нива и инвестират фондовете в държава с по-високи лихви, печелейки от спреда между двете. Рискът в тази търговия е, че движенията на валутите могат да заличат печалбата, стеснявайки спреда. В Япония основната лихва е 0.5%, докато в Австралия тя е 7%, а във Великобритания 5%.

Днес доларът поевтинява с 1.06 на сто, до 106.31 йени, след като през миналата седмица поскъпна до 107.9 йени.

Планът на Полсън вероятно ще доведе до увеличение на американския държавен дълг с 6.6 на сто, до $11.315

Притесненията на инвеститорите по отношение на ефективността на плана за решаване на фундаментите на кризата дава подкрепа и на британския паунд.

Днес валутата на Обединеното кралство, продължава да получава подкрепа от решението на правителството на Гордън Браун да спре търговията в Лондон на къси позиции с акции на финансовите компании и стерлингът днес поскъпва с 0.52 на сто, до 1.8410 долара.

Като цяло планът на Полсън отново ще фокусира вниманието на инвеститорите към макроикономическите фундаменти и ще намали волатилността на пазара, което с оглед на очаквания сравнително висок ръст на американската икономика от 1.5 на сто, през следващата година, ще окаже дългосрочна подкрепа на долара.