Слабият американски долар се очаква да стабилизира стойността си през 2008 г., след като беше на страната на губещите през последните 5 години. Този извод правят коментаторите интервюирани от Ройтерс днес, които също така прогнозират и бързо преодоляване на икономическите проблеми в САЩ.

Инвеститорите очакват по-слаби нива на американското потребителско търсене в началото на тази година, след като слабостта на имотния пазар и тежкото състояние на кредитния пазар, вещаят скорошна рецесия. Ако това стане факт, а то е почти неизбежно, анализаторите прогнозират слабостта на икономиката да се прехвърли и към останалите страни по света. Това ще натежи на валутите им, а доларът ще успее да си поеме въздух.

„Световната икономика не е толкова зле, колкото нашата в момента, но това скоро може да се промени. Америка ще преживее рецесията по-бързо от останалите страни, като моята прогноза е това да стане до края на 2008 г.", коментира валутен анализатор от Чикаго.

По-силният долар ще увеличи рязко потребителските възможности на американците, в момент в който хранителните стоки и енергийните суровини, стават все по-скъпи. Въпреки че икономистите не смятат низходящата корекция на долара за напълно приключила, те са убедени, че 2008 г. ще е годината на долара.

Първите сигнали за забавен икономически растеж извън САЩ са вече налице. Канадският долар, който беше най-добре представящата се валута за 2007 г., в петък достигна едномесечно дъно спрямо щатския долар. Това беше следствие от изключително слабите данни за пазара на труда в Канада, които бяха на дневен ред миналата седмица.  

Миналата година, финансисти от цял свят, наблюдаваха със затаен дъх бързото обезценяване на американския долар. За страни като Китай, Япония и Бразилия, това развитие на нещата беше пагубно, тъй като по-евтината американска валута удари по конкурентоспособността на стоките им.  За да подсилят паниката, много валутни анализатори предупреждаваха за скорошен крах на долара, което съвсем естествено ускори процеса по обезценяване.

Дефицитът по текущата сметка на САЩ, изисква по около $2 млрд. чуждестранни инвестиции дневно, за да изравни баланса. Ако този прилив на свежи пари спре, доларът ще трябва да се обезцени, а лихвите да се повишат, за да се привлече обратно чуждия интерес към доларово-деноминираните активи. Горе долу това и стана.

В края на 2007 г., доларът ускори пропадането си, след като пазарът започна да оценява няколко лихвени съкращения в САЩ, с оглед на предстоящата рецесия в страната. Това обаче ще се промени коренно, след като пазарът скоро ще започне да търгува лихвените съкращения на останалите централни банки в света.

„Почти всичко лошо, което можехме да присъдим на долара, вече е изтъргувано от пазара", коментира анализатор от The Hartford. „Ако погледнем еврото, то е толкова надценено, че скоро време очаквам бърза негова корекция", продължава той.

От 2001 г. до сега, доларът успя да изгуби близо 66% спрямо еврото, като през ноември европейската валута удари вечен рекорд на $1.4978. От тогава обаче, институционалните инвеститори, които обикновено правят по-дългосрочни инвестиции, разпродават силно еврото и купуват долари. Това осигури бързото връщане на по-високите доларови нива през последните седмици.

Инвеститорите с по-кратък хоризонт на действие, като хедж фондовете например, също се насочват все повече към доларови позиции. Това със сигурност ще се отрази на по-бързото поевтиняване на еврото.

Според анализатори от Deutsche Bank, институцията която най-активно търгува на валутните пазари, доларът ще се стабилизира през тази година, но първо това ще стане с имотния пазар. До сега, проблемът с обезценяването на американските имоти, отнемаше по около 1 процентен пункт от реалния ръст на БВП на САЩ. От банката предвиждат курс евро-долар от $1.37 към края на 2008 г, след като днес двойката се котира в нивата около $1.4850. Все пак, експертите са не мнение, че през следващите няколко месеца, можем да видим още една вълна от силни доларови разпродажби, преди окончателното стабилизиране на „зелените пари".

„Развиването на икономическа рецесия в САЩ, може да доведе до ново дъно за американския долар през първото тримесечие, но това ще бъде превъзмогнато до края на 2008 г.", завършва коментара си валутен анализатор от Deutsche Bank.