Според очакванията, за директор на Международния валутен фонд бе избран Доминик Строс-Кан. Новоназначеният шеф на МВФ е на 58 години, социалист, заемал е поста финансов министър на Франция. Избран е в петък от изпълнителния съвет на международната институция.

Строс-Кан поема поста от испанеца Родриго де Рато, който по лични съображения напуска по-рано от положения срок. Единствен опонент за шефското кресло в МВФ бе чехът Йозеф Тосовски, бивш директор на чешката централна банка, предложен от Русия, но кандидатурата му не бе подкрепена дори и от Чехия.

МВФ е една от най-могъщите финансови институции. Основан от Световната банка  през 1944 в Брентън Уудс като извънреден орган на ООН. Седалището е във Вашингтон. МВФ надзирава финансовата система в света и се намесва при заплаха от държавен банкрут или при текущи проблеми с платежния баланс на правителствата.

Кандидатурата на Доминик Строс-Кан бе подкрепена от САЩ и Европейския съюз. Предаването на директорските правомощия е насрочено за края на октомври.

Както напомня Frankfurter Allgemeine Zeitung, за лидер на МВФ обикновено се избира европеец, докато шефският пост в Световната банка е запазен за кандидати от САЩ.

Печелиш едно, губиш друго. Строс-Кан искаше да стане президент на Франция, но Сеголен Роял се наложи във френската социалистическа партия. Въпреки че „DSK" е един от най-известните френски политици, след поражението на партията си той не виждаше политическо бъдеще в родината си.

Тогава от приятеля му Жан-Клод Юнкер идва предложението Строс-Кан да се кандиатира за поста директор на МВФ. Министър-председателят на Люксембург официално издига кандидатурата му.

През 90те МВФ отпусна големи кредити на Индонезия, Корея, Тайланд и Аржентина. Напоследък никой не иска да тегли пари от фонда. Отправят се резки критики, че кредитите са обвързани с политически условия - например саниране на държавните финанси чрез повишения на цените и съкращаване на субсидиите.

Френският президент Саркози веднага прегърна идеята за назначението на опозиционния политик и френското правителство финансира предизборната кампания на Строс-Кан, струваща почти 50,000 евро. Строс-Кан е обиколил света за да убеждава за каузата си на първо място развиващите се страни.

За времето начело на МВФ Строс-Кан си е поставил като първа цел реформата на организацията, която в очите на нововъзникващите икономики е станала арогантна и отдалечена от реалността.

Строс-Кан е от еврейско-мароканско семейство, роден е в шикозен квартал в Париж. Има кариера на юрист и учен икономист, преподавал е в елитното френско училище за ръководни кадри ENA. Става депутат през 1986 г. Единадесет години след това президентът Ширак го назначава за финансов министър.

Строс-Кан си спечелва международно уважение докато подготвя Франция за въвеждане на единната валута евро. Той приватизира държавните предприятия и постига бюджетен дефицит по-малък от три процента.

Бяха му отправени обвинения за корупция и затова през 1999 напуска поста. Съдът постанови невинността му, след няколко месеца е отново избран. Един от авторите на отхвърлената от французите през 2005 европейска конституция. Застъпва се за германо-френския икономически мотор в сърцето на Европа.

МВФ има 185 члена, квотата (вноската) им се определя от силата на националната икномика. Квотата определя и правата на глас. САЩ имат 17% от гласовете, ФРГ близо 6%.

Френските медии спекулираха, че Строс-Кан иска да използва поста си в МВФ като трамплин за новите президентски избори през пролетта на 2012 г. Но французинът е посочил, че не смята да напуска предсрочно пет-годишното си директорско назначение - както стори бившия шеф на МВФ Хорст Кьолер, който прекъсна мандата си през 2004, за да стане президент на ФРГ.

Строс-Кан говори английски и немски, женен е за трети път за телевизионната журналистка Ан Синклер и има четири деца.