Европейският концерн EADS, който притежава дъщерната компания Airbus SAS, е провел преговори с фирмата от ОАЕ Dubai International Capital LLC, която желае да инвестира $10 млрд. в активи в чужбина.

„Това е първият път, в който разговаряме заедно, като на срещата просто показахме финансовите си резултати", това е споделил вчера финансовият директор на EADS пред журналисти, цитиран от Блумберг.

Арабската компания Dubai International Capital планира да закупи акции на компании, в което число е и европейската EADS. Според официални лица от Dubai International Capital, идеята е да се продадат акции на стойност $1 млрд. от немската DaimlerChrysler AG и да се пренасочат към по-високодоходни такива.

Откакто започна да инвестира в акции на чужди компании през 2004 г., арабската компания е закупила дялове в Tussauds Group, които притежават известните восъчни музеи познати под името Madame Tussauds, а също така и в хотелската верига Travelodge Hotels Ltd.

Планира се покупка на акции в компании листвани на Сингапурската борса, като предполагаемата инвестиция там ще е около $2 млрд.

Дубай няма окончателно решение дали ще закупи част от дела на EADS, компания която е в топ 500 класация на компании, които са фаворити по инвеститорски интерес. Според осведомени лица, Dubai International Capital ще проведат лични разговори с ръководствата на поне 10-15 компании, преди да вземат окончателно решение.