Бразилският производител на самолети Embraer планира да представи нов частен самолет през тази година, с който от компанията обещават да направят фурор на пазара.

Новият самолет ще търси да запълни нишата между другите два модела на компанията, а именно Legacy 600 с капацитет от 16 пътници и малкият девет-месетн Phenom 300 (на снимката), който се очаква да полети до 2009 г.

"Имаме големи планове в авиацията", това е заявил вчера Мауриси Ботело изпълнителен директор на Embraer. "Нашата цел е да се конкурираме на пазара, като представим продукти с последните технологични иновации и с по-ниски оперативни разходи", продължава той.

Ботело е заявил, че новият самолет няма да е базиран на нито една от досегашните продуктови линии на компанията. Вместо това, той ще има съвсем нов дизайн и характеристики.

Embraer е четвъртия по големина световен производител на пътнически самолети, който в последните години инвестира сериозни ресурси в разработката на частни самолети за платежоспособни клиенти. Флагманът на компанията е самолета Embraer Legacy 600, който полетя за първи път през 2002 г. В четвъртък се очаква компанията да предостави на клиент стотната бройка от модела Legacy 600.

Embraer е съкращение от Empresa Brasileira de Aeronautica, завърши 2006 г. с резерв от $14.8 млрд. като $12.5 млрд. от тях са от продажби на пътнически самолети, а $1.5 млрд. са от малки частни самолети.