Енергийната зависимост от руски държавни компании е възможно най- благоприятната за България! Защо?


След като нямаме собствени ресурси, очевидно ще зависим от онзи който ни ги доставя който и да е той. За малка държава като нас "диверсифицирането" на доставчиците едва ли е рентабилно. Някой знае ли въобще, дали имаме поне един петролен танкер, та да ходи до Кувейт или Венецуела? Американските и Европейските едва ли ще включат Черно море в разписанието си. При тази нестабилност в Близкия изток доставките оттам дори и през петролопроводи през Турция или от друго място си остават несигурни. Проекта Набуко е пример за това как "не става". Доставки през Западна Европа звучат смешно, дори и ако тя успее да се отърве от руските доставки. Русия от друга страна има нарастваща политическа стабилност и собствен военен потенциал, което значи, че е способна на сигурни доставки.

Второто положително нещо е, че компаниите са държавни. Държавната компания може да си позволи да задържи на по-ниска печалба, по политически причини например. В това отношение ние сме привилегировани поради историческата близост, славянския корен и сходния език. Предполагам за много от нас това е трудноразбираемо, за разлика от парично стоковите отношения. Ще поясня с пример. Ако при равни условия Москва трябва да избира да откачи нефта на София или на Будапеща, при всички случаи ще избере Будапеща, защото да откачи София прилича повече на това да откачи Петербург. За Руснаците ние сме повече "наши" отколкото са унгарците. (Дори при соца бяхме привилегировани и Брежнев години наред си затваряше очите за реекспорта на Тошката).

А частните компании ще ти резнат топките с обяснението, че "всичко е бизнес", сякаш ние сме тия които трябва да проявяваме разбиране. Ето ви поредния пример за лоялността на корпорациите - Нокия http://money.ibox.bg/news/id_761701164. Не че не могат да се намерят български разпределители дето да оскъпят газта над цените в Европа. И това ще стане. Пазарна мръсотия в БГ бол. Ама е друг въпрос.

Третото нещо е, че има изграждане на инфраструктури у нас, което все пак ни позволява известно влияние върху доставчика, че и върху част от Европа. Не че може да се злоупотребява с това де.

А що се отнася до политическата зависимост като последица от енергийната ... Ами мисля, че това е по-скоро освобождаване. Ако Русия ни принуди да се изтеглим от Ирак и Афганистан, ще съм много доволен, ама Русия дори и това няма да направи. Тази зависимост е химера, измислена от определени политически кръгове у нас, а може би и зад Атлантика. А и като бяхме уж "независими" 18 години, да не би да постигнахме нещо? Не само не сме по-напред от Русия, ами и май изоставаме от нея въпреки ЕС. Руска мафия? Нали до миналата година в едномилионна София ставаше по едно показно убийство на един два месеца. За 8-милионна Москва това би означавало всяка седмица показно убийство. Ама няма такива, нали?

Така че това което се случи в края на миналата седмица е изключително положително за България. Радвам се че и болшинството от българите го оценяват по този начин, и се надявам да не повтаряме повече стари грешки.