Искате да спечелите пари? Или се чудите как вложите спестените средства, за да ги удвоите. Германският вестник „Берлинер цайтунг" може да ви бъде полезен с няколко съвета.

Обикновено печели повече онзи, който влага парите си с дългосрочна перспектива. Ценни книжа с фиксирана доходност с падеж 4, 5 или повече години носят по принцип по-високи лихви, отколкото едно или тригодишна облигация.

Но в момента законите за капиталовия пазар са с главата нагоре.

Облигациите с падеж една или две години носят по-висока лихва, отколкото  средносрочните и дългосрочните инвестиции. Умните потребители трябва да се възползват.

В средата на февруари германските 10-годишни ДЦК бяха с доходност от почти 4%. За срочните депозити, при които банковите клиенти са вложили спестяванията си за 12 месеца, германските банки предлагат 100% гарантиране на вложенията плюс лихва между 4 и 4,5%.

В зависимост от конкретния договор с банката и размера на лихвата й, това за една година може да формира допълнителна печалба от стотици евро.

Тук идва и една допълнителен бонус: При покупка на една облигация на федералното правителство се дължат такси от повече от 0,5% от покупната цена. Освен това при много банки има депозитна такса, което допълнително намалява доходността.

При срочните депозити клиентът няма разходи, които да намаляват неговата печалба. В сравнение със средносрочните държавни облигации, едногодишният влог е даже още по-изгоден: ДЦК с падеж пет години в средата на февруари носеше лихва от 3.50% - плюс (по-скоро минус) многобройните такси за обслужване от банката.

Основната причина за необичайното разминаване е финансовата криза. Банките са станали много внимателни при краткосрочните междубанковите заеми.

Това от своя страна повишава цената на парите - така вложителят може да спечели под формата на високи лихви по срочни депозити.

Вложителите трябва да сравняват различните оферти.  Който „заема пари на държавата", купувайки едногодишна държавна облигация, в средата на февруари е получавал доходност от 3,5%. Следователно банковите оферти за лихва по едногодишни депозити от 4 и повече процента са по-атрактивни.

Само че има една подробност. Който е закупил правителствена облигация, ще получава една и съща лихва много години наред докато дойде падежът на ценната книга. А срочните влогове в банките след известно време могат да предложат по-ниска лихва.