Единната европейска валута отбеляза исторически връх спрямо йената благодарение на спекулации, че Европейската Централна Банка ще повиши лихвата си през годината, пише агенция Bloomberg.

Освен това евро се търгува на най-високи стойности спрямо долара от два месеца. Днес се провежда месечната среща на ЕЦБ за лихвената политика. Икономистите очакват ЕЦБ да запази лихвеното равнище без промяна. Обаче президентът на централната банка Жан-Клод Трише може да даде сигнал за по-нататъшно повишение на лихвата до 4% по-нататък през годината. Четири процента ще е европейски шест-годишен връх на основния лихвен процент.

Паундът задържа 26-годишния връх спрямо долара поради хипотезите, че Bank of England ще вдигне лихвите си днес.

Анализатори очакват про-лихвени изказвания от ЕЦБ, което изисква в момента силно евро.

Рекордът на евро спрямо йена бе 167.28 йени преди търговията, 167.22 в 9 сутринта в Лондон и 167.04 затваряне вчера. Срещу долара евро се разменя за $1.3644 от вчерашните $1.3613. На 27 април бе постигнат историческият връх $1.3681.

Паундът се търгуваше на $2.0164, вчера докосна $2.0207: връх от 1981 година досега. За годината паундът поскъпна с 2.9%, след като преимуществото в лихвите на двугодишните британски облигации към Трежърите на САЩ се вдигна до най-високи значения от две години.

Икономистите на Bloomberg считат, че ЕЦБ ще изчака с покачването на лихвата до септември, а BOE ще вдигне основната си лихва до 5.75%. През август няма да има заседание на ЕЦБ за лихвите. „Изглежда силното евро е темата в момента" - посочва главен икономист от Националната Австралийска банка.

Йената може да продължи да пада, след като фондови мениджъри са подготвили над 1,5 трилиона йени ($12.2 млрд.) за влагане в тръстове с чужда валута. Местните японски инвеститори насочват все повече пари навън, тъй като японската банка държи лихвата на 0,5%, най-ниското значение в индустриализирания свят.

Японската валута падна 10.9% спрямо австралийския долар и 12.7% спрямо Новозеландския долар, след като инвеститорите теглят заеми в йени за да купуват бонове в тези две страни (така наречените carry trades). Лихвата в Австралия е 6.25%, а в Нова Зеландия 8%.

Инвеститорите не трябва да надценяват въздействието на carry trades за възможно поскъпване на йената, казва икономист в Японското министерство на финансите. „Не всички carry trades ще се реверсират."'

До края на тази седмица доларът може да увеличи загубите си, считат от Bloomberg. Очаква се днешният доклад и прогнозата, която ще се обнародва утре, да покаже по-малък ръст в сектора на услугите и по-малко работни места през юни в САЩ.