На конференция в Брюксел за иновациите и предприемачеството, председателят на Надзорния съвет на "СИБанк" Цветелина Бориславова заяви, че европейските структурни фондове могат да бъдат фактор във формиране на средна класа в България, предаде БНР.

Това, което се наблюдава е, че има голям интерес към европейските фондове, но също така е недостатъчно разбирането каква е същността на тези финансиращи програми - че те не са просто сума от пари, а инструмент за осигуряване на устойчиво развитие на общините и бизнеса , изтъкна Бориславова.

За съжаление информираността и готовността за участие по структурните фондове в малките населени места и по-малките фирми като цяло е недостатъчна.

Друга изключително важна област е развитието на иновациите, заяви тя в изказването си пред конференцията.

Много от българските предприятия чувстват необходимостта от иновации, но поради различни фактори те не са така широко приложени. Недостатъчно ефективна е връзката между университетите, бизнеса, неправителствения и обществения сектор. Стартирането на технологични паркове като форма на публично-частно партньорство е интересна възможност, добави тя.

Франсис Карпентер, председател на Европейския инвестиционен фонд заяви, че е силно заинтересован и подкрепя идеята за работа с по-малките фирми и общини, въпреки че това може да бъде една трудна и амбициозна задача.

Участниците в конференцията се съгласиха, че информираността и готовността за участие по структурните фондове в малките населени места и по-малките фирми като цяло е недостатъчна. Чарли Макрийви, комисар за вътрешния пазар и услугите, изтъкна, че има случаи тези фирми да се сблъскват с дискриминационно отношение. Той се ангажира Европейската комисия да задълбочи работата си за осигуряване на равноправен достъп да вътрешния пазар.