По-ниската цена, предлагана от индустриалните хлебопроизводители на хляб в сравнение с малките производители не означава, че продуктите са с по-лошо качество, заявиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ).

Членовете БКИХСБ, които произвеждат над 80 % от хляба у нас спазват пазарните принципи и не могат да влияят  на търговските вериги относно ценовата им политика. Това е причината на пазара да се намери качествен хляб на ниска цена.

От камарата са поръчали изготвянето на независим одиторски доклад, който ще покаже моментната средна цена за производството на един хляб.

Гаранция за качеството на българския хляб са направените в последните 3 г. инвестиции за над 50 милиона лева и постоянен контрол от външни одитори и държавни органи.

Заводският хляб в България се произвежда по класическа технология, като всички процеси се контролират стриктно от вътрешна система за контрол на качеството и НАССР план.

Всички хлебозаводи у нас притежават собствени лаборатории, които контролират входящите суровините, текущото производство и изходящата продукция.

Индустриалните хлебопроизводители закупуват брашно от утвърдени на пазара мелнични комплекси, които също са сертифицирани по изискванията на ЕС.