Федералното бюро за разследвания (ФБР) е започнало работа по 14 компании, които са били свързани по някакъв начин с кризата във вторичния ипотечен пазар, по подозрения за счетоводни измами и търговия с вътрешна информация.

Според вестник The Wall Street Journal, проверката е част от цялостно финансово разследване в банковия сектор, провеждано вече над 10 години.

Тази сутрин стана ясно, че водещата швейцарската банка UBS, ще обяви загуба за четвъртото тримесечие от 12.5 млрд. швейцарски франка. Това е следствие от отписани активи на банката в размер на 15.8 млрд. CHF и обща годишна загуба в размер на 4.4 млрд. CHF.

Междувременно, най-голямата френска банка по пазарна капитализация BNP Paribas, изнесе годишна печалба с 41.8% по-ниска от миналогодишната. През четвъртото тримесечие на 2007 г., банката е реализирала нетна печалба от €1 млрд. Отписаните активи в следствие на ипотечната криза, са за не повече от €309 млн.

Припомняме, че BNP Paribas допринесе за разрастването на кризата с ликвидността, когато на 9 август спря обратното изкупуване на акции от три свои инвестиционни фонда.