Около 30 представили на млечния и рибния бранш се събраха на протест пред сграда на земеделското министерство в столицата. След срещата с министър Валери Цветанов фермерите обявиха, че тя е била безрезултатна и изразиха готовност да организират гладна стачка в Брюксел.

По време на разговора с министъра е станало ясно, че вчера Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" е взел решение да бъдат отпуснати нисколихвени кредити за закупуване на фуражи, за да бъдат подпомогнати млекопроизводителите.

Министърът се е ангажирал през 2009 година да бъде създаден регистър на животните у нас, чрез който фермерите да получават европейски субсидии, предаде Дарик.

Ппредседателят на Националната федерация на млекопроизводителите Адриан Цаконски заяви, че не е удовлетворен от срещата. Той беше категоричен, че няма да отстъпят от исканията си.

„Ние сме живи зомбита, все още се движим, обаче сме фалирали. Какви компромиси да правим, какво да правим при положение, че в момента 2,5 лева струва един килограм живо телешко и това е цена, където животните се изнасят зад граница, а отвън влизат боклуци, които никой в Европа не ги консумира", добави Цаконски.

По време на протеста десетки разгневени млекопроизводители изхвърлиха торби с тор пред Министерството на земеделието и храните и попитаха: „Ще има ли някакво обезщетение за тези лихви, защото тези хора тук горе крадат, парите по САПАРД са спрени и ние си плащаме лихвата".

По отношение на проблемите в сектор „Рибарство" министър Цветанов е заявил, че е изготвен доклад за освобождаване от акцизи на горивата за рибарския сектор, който ще бъде внесен в Министерски съвет. Цветанов се е ангажирал още спрените пари по САПАРД да бъдат възстановени в най-кратки срокове.