Холандската компания Philips Electronics не отговори на прогнозите на анализаторите в понеделник, които очакваха спад в печалбата на третото тримесечие, коментира днес Reuters. Предвиждаше се, че незадоволителните постижения на продажбите на LCD екрани ще формират загуби. За сметка на това Philips продаде бизнеса си с чипове и така е на солидна печалба - поне на книга. Според пресслужбата на Philips, основните клонове на бизнеса вървят добре.

Нетните приходи възлязоха на 4.24 милиарда евро (5.28 млрд.$), включително и печалбата, също 4.24 млрд. евро. Това трябва да се сравни с медианната прогноза от 257 млн. евро печалба (ако не се взема предвид приходите от продажбата на поделението за чипове), предвидена от 15 анализатора, до които Reuters се допитва. Нетните приходи година по-рано бяха 1.436 млрд. евро след няколко придобивания и продажби в размер на милиарди долари.

Приходите обаче всъщност са спаднали - до 6.31 млрд.евро от 7.62 млрд. за третото тримесечие година по-рано. Медианата на прогнозата на приходите беше 6.53 милиарда. Спадът отново може да се оцени като резултат от продажбата на бизнеса на Philips с полупроводници.

Филипс съобщи за подобряване показателите си в основния бизнес, което отчасти отразява инвеститорска промяна към по-стабилни и с по-голям маржин бизнес зони: осветление, медицински системи и частни самолети. Позицията на холандския концерн в световния бизнес е съответно първо място в производството на осветителни уреди, в „топ 3" на болничното оборудване и в първите пет на потребителската електроника.

В изявление изпълнителният директор на Philips Жерард Клайстерлее заявява „От година на година постигаме забележителен напредък в дейността на главните ни оперативни дивизии."

Приходите преди данъци и лихви за тримесечието възлязоха на 265 милиона евро, защото Philips имаше плащания по свързаните с азбеста пасиви на фирмата от 25 милиона. Медианната прогноза за приходите преди данъци и такси бе за 307 млн., а за предходната година бе 442 милиона евро.

Производителят на електрически самобръсначки, телевизори, лампи и лазерни машини е третата по ред компания за електроника която публикува тримесечните си резултати - след General Electric, които обявиха увеличение в продажбите от 12,3% и в печалбите от 6%, и Samsung Electronics.

Резултатите на Philips бяха допълнително понижени от загуби от 81 млн.€ в неконсолидираните филиали, главно в доставчика на плоски екрани LG.Philips LCD, от който Philips притежава 32.9%. Миналата седмица поделението за LCD екрани публикува рекордна загуба, която се отдава на свръх-производствените мощности и бързо смъкващите се цени на панелите.

Акциите на Philips за тази година са се увеличили с близо 7%, като надминаха нивото за Европейските технологични компании, при които увеличението е с 2%. Причината за предимството на Philips е отново продажбата на поделението за производство на чипове.