„Газпром" се опитват да проникват на северноамериканския пазар, пише „Газета ру". Негативното отношение към Русия може да отстъпи на икономическите съображения - американските компании се нуждаят от „Газпром".

По време на посещението си в американския щат Аляска директорът на „Газпром" е обсъдил с местните чиновници и са представили пред ръководството на компанията ConocoPhillips перспективите за съвместна работа в региона.

Изпълнителният дирекор на американската компания ConocoPhillips е заявил след срещата, че на преговорите не е обсъден проектът Denali, към който е проявявала интерес руската компания. В хода на преговорите се обсъждаха други възможности за сътрудничество, съобщиха от ConocoPhillips.

Руските ексерти са убедени, че на срещата е дискутиран въпросът за Denali. „Газпром" е говорил за възможности да участва в проекта за добиване на природен газ, добавят анализатори.

ConocoPhillips се явява една от основните компании на нефтогазовия пазар на Аляска. Дори предвид сложните отношения между Русия и САЩ, експертите предполагат, че американските магнати ще успеят да приемат участието на „Газпром", тъй като компаниите на САЩ са заинтересовани от сътрудничество.

В това число е и ConocoPhillips, която владее 20% от акциите на „Лукойл". За американците делът в руските компании е много важен за бъдещето развитие на техните активи. Американците се нуждаят от добри отношения с нашата държава и ще им се наложи да се свържат с „Газпром", твърди експерт.

Специалистите напомнят, че и по-рано ConocoPhillips се е опитвал да се договори с руските газови монополисти по газов проект, но тогава руската компания предпочете европейски партньори.