Тази сутрин (15.01) стана ясно, че е постигнато съглашение между General Electric и британската Smiths Group американците да придобият космическия бизнес на Smiths за сумата от $4.8 млрд., платими в налични.

Ройтерс информира, че сделката е следствие от увеличените поръчки за нови самолети от ВВС на САЩ, на които GE отговаря с разширяване на мощностите, и на желанието на британската корпорация да увеличи своята капитализация.

Освен това двете компании съобщиха в понеделник, че са се договорили за изграждането на съвместно предприятие за бизнеса с детектори, в което 64% ще се държат от Smiths и 36% от General Electric.

Авиационното поделение на Smiths произвежда системи за управление на полетите. От приходите от продажбата 2.1 млрд. паунда, или $4.1 млрд., ще отидат за акционерите на компанията. В 8:10 по Гринуч акциите на Smiths скочиха с 16.8% и достигнаха 11.50 лири стерлинги.

Анализатор, който е отказал да даде името си, е заявил следното: „Има много повече риск от обичайното в бизнеса с космически компоненти и трябва да имаш повече капитал, поради което GE е идеален дом за подобен бизнес".

Той е добавил, че Smiths са получили действително добра цена за поделението - почти 13 пъти над прогнозните приходи за 2008, или според графиките на бизнеса на Smiths - напълно в съответствие със стойността по BEP (точката на покриване на преките разходи).

„Това придобиване е в хармония с инвестиционната ни стратегия във високотехнологичния инфраструктурен бизнес, който осигурява силен ръст, експанзия на приходите и по-високи маржове" е казал в изявлението си Джеф Имелт, председател и изпълнителен директор на GE.

Космическата индустрия в момента е облагодетелствана от нарастващите военни разходи на САЩ и големите поръчки за самолети, идващи в момент на неустойчивост от страна на установените самолетопроизводители Boeing и Airbus.

Но новите поръчки изискват и инвестиционни разходи, които са „ударили " Smiths.

Структурата на космическата индустрия се променя - в главни линии се повишават изискванията към капитала, нараства значението на мащабите на доставчиците, особено когато големите програми от ново поколение чукат на вратата", е казал изпълнителният директор на Смитс Кейт Бътлър - Уилхаус.

„Продавайки космическия (бизнес), ние кристализираме стойността за нашите акционери" - добавил е той. Smiths ще се постараят да завършат сделката през второто тримесечие на тази година. Те очакват тя да им позволи „прогресивна политика на дивидентите".