Германско - френското предприятие за атомна техника Areva NP и концернът Siemens ще вземат участие в строежа на втората българска АЕЦ, съобщи агенция dpa - AFX. По думите на премиера Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в петък, цитиран от германската медия, това ще бъде „гаранция за сигурността на производството" в атомната централа край Белене.

Освен това участието на германски и френски фирми в проекта щe осигури „политическата и икономическа подкрепа" от страна на тези важни страни-членки на ЕС, тъй като АЕЦ „Белене" ще бъде оборудвана с руските ядрени реактори на Атомстройекспорт и в ЕС не трябва да остане чувство, че някой е ощетен.

Areva NP е смесено предприятие на френската Areva и на концерна Siemens. По думите на говорителя от град Ерлинген Кристиан Уилсон, България като нов член на ЕС желае в новата си атомна електроцентрала да постигне високо ниво на сигурност според критериите на ЕС. Затова и Атомстройекспорт е в преговори с Areva NP за да й предостави статута на „предпочитан поддоставчик". Освен това концернът Siemens отделно ще изпълнява собствени доставки и услуги за строежа на АЕЦ „Белене".

Говори се, че решението за толерирането на Areva NP е взето още през декември. През тази година ще се постигне спецификация по договорите. Но за размера на поръчките Уилсон не е споменал нищо. Ясно е, че Areva NP има нужния опит за целта, защото е изграждала например допълнителното оборудване за руски реактори от типа ВВЕР 1.000 в АЕЦ във Финландия.

Втората АЕЦ на река Дунав ще допринесе за енергийната независимост на България и Балканите от вноса на руски енергоносители, подчертал е Станишев. По този начин той е отхвърлил обвиненията на опозицията, че възлагането на поръчката на Атомстройекспорт ще увеличи енергийната зависимост на България от Русия. Силен аргумент на опозицията е и екологичната безопасност на проекта.

Първият от двата реактора с мощност 1,000 мегавата трябва да бъде завършен от руския изпълнител до 2012.