Коледни ангелчета и фигурки в наивистичен стил не са първите неща, за които германецът се сеща при думата „глобализация", но малките дървени фигурки, които от столетия се произвеждат в градчетата на Ерцгебирге (Рудната планина) в Източна Германия, са заплашени от евтиния внос от Азия, пише Deutsche Welle.

В редица градчета, като например Зайфен в сърцето на Рудните планини, за поминъка си местното население почти изцяло разчита на посетителите около Коледните празници. Градчето е претъпкано с магазинчета, продаващи дървени ангели, светлини, лешникотрошачки и орнаменти за украса - почти всичко е произведено от местни занаятчии.

Според директора на Асоциацията на занаятчиите и производителите на играчки от Рудните планини, през уикендите Зайфен се посещава от 30,000 души с почти 200 автобуса. Това за мащабите на градчето е прекалено много, но от друга страна и твърде добра база за местната икономика.

Обаче според местните жители, въпреки многото гости, в Зайфен няма място за  Йоханес Шулте. Този бизнесмен дава работа на 300 души във фабрика в Китай, които произвеждат дървени коледни играчки, като ги продават на половин цена спрямо традиционните германски производители.

Турист казва пред Дойче Велле: „Гледах фигурката на малко дървено човече, то струва € 140. Това са много пари за нещо, което слагаш някъде за да го гледаш. Аз тези пари ги нямам".

Според местните бизнесмени обаче повечето туристи осъзнават, че всяка от тези фигурки е коствала часове труд. „Старали сме се да поясним на нашите клиенти, че са необходими часове ръчен труд и това си носи цената. Клиентите започват да осъзнават това".

Но до тази година, когато Шулте отваря първия си магазин в Зайфен, посетителите не са имали голям избор: вносни продукти е нямало. Сега в малкия магазин, който се рекламира като „сувенири от целия свят", се продават дървени фигурки произведени в Ерцгебирге - и носещи съответния етикет - и други вносни фигурки без етикет.

Тази разлика служителите на Шулте са принудени да разясняват всеки ден на туристите. Но за тях е по-трудно да се справят с неприязънта на съгражданите си: „Те просто не разбират, че ние сме щастливи да имаме работа".

Враждебността на местните жители дори се изражда в „мафиотски методи" - тукашните занаятчии отказват да предоставят за продан стоките си на собственика, дал под наем помещението за магазина на Шулте. А след като получил заплахи по телефона, местен хотел отказва да даде стая на Шулте. Връщайки се при колата си, Шулте намира предното й стъкло счупено.

„Е, аз не съм против глобализацията, но има някои ефекти от глобализацията, с които трябва да се борим" - казва местен търговец - „Сред тях са и евтините копия, откъдето и да идват, заливащи германския пазар и разрушаващи германските професии. В нашата работа ние не продаваме оцветено парче дърво, а къс култура от Германия".

 Шулте  е подал иск в съда, обвинявайки деловите среди в Зайфен, че са го нарекли „престъпник". Ако не успеят да докажат обвинението си, те ще трябва да платят на бизнесмена € 250,000. В противен случай Шулте ще трябва да закрие магазина си и да се махне от техния град.

А други местни производители не разчитат на изхода от делото и предвиждат да патентоват някои от моделите си. Освен това те считат, че е време да надраснат традиционните си пазари и сами да се „глобализират", например в посока Англия. Разбира се, за тази цел най-високото качество на продукцията, което ще ги разграничава от евтините имитации, е задължително условие.