След като петролът за сега остава твърдо над $100 за барел, от инвестиционната компания Goldman Sachs предупредиха, че може да видим цена от $200 за барел в не много далечно бъдеще, коментира Bloomberg.

В петък, от Goldman увеличиха прогнозата си за дъно на петрола с $10 за четиригодишния период от 2008 до 2012 г., като то вече е на $60 за барел. За сега анализаторите твърдят, че подобна цена е малко вероятна, но при по-сериозно забавяне на световната икономика и изтеглянето на спекулативните позиции от пазара, има възможност котировките рязко да паднат.

С продължаващата обезценка на американския долар и хаоса на финансовите пазари от последните месеци, стоките като петрол и злато станаха особено предпочитани от инвеститорите. Според анализатори от Wall Street ралито на стоковите пазари ще продължи в дългосрочен план, въпреки че има вероятност за по-дълбоки корекции през това време.

Според експерти от Goldman Sachs, цената на петрола се е покачвала по-бързо от предварителните им прогнози, след като през 2005 г. те предвиждат максимален таван от $105 и то при условие, че се стигне до сериозно прекъсване на петролните доставки. Вместо това, петролът достига тази стойност без някакви по-сериозни сътресения, а намиращите се в рецесия Съединени щати не успяват да намалят спекулативно подкрепяната цена.

Според Goldman, средната цена на суровината през тази година ще е $95 за барел, след това ще поскъпне до $105 през 2009 г. и до $110 през 2010 г. Според анализаторите, достижим връх в момента е $135 за барел, но все пак допълват, че е възможно цената да отскочи дори до $200 за барел при форсмажорни обстоятелства.

„Липсата на възможност за по-висок добив на петрол предполага рязко покачване на цената на петрола, ако икономиката на САЩ се възстанови по-бързо или ако по някаква причина се стигне до нарушаване на доставките от ОПЕК", коментират икономисти.

Все пак от Goldman предупреждават инвестиращите на стоковите пазари да внимават, тъй като не се изключва рязка промяна в настроенията на пазара, особено ако ситуацията на фондовите борси се подобри по-бързо. За сега, компанията не променя оценката си за акциите на европейските петролни компании, но подобрява тази на руските компании Транснефт и Сибир Енерджи.

В момента барел петрол се търгува с 25 цента по-скъпо спрямо петъчните котировки до ниво от $105.40. Високата цена се задържа от новината за по-студено време в американския Северозапад и заради ниския долар. В петък петролът мина над $106 за барел, но в последствие върна част от печалбите си заради нормализиране работата на мексиканските петролни терминали.