Водещите източници на мобилни приложения са онлайн магазините Google Play Store, Apple App Store и Amazon Appstore, сочи статистика на Appfigures. Липсват данни за приложенията, предлагани за мобилна платформа Windows Phone.

През последната година броят на апликациите в магазините на Google, Apple и Amazon значително се е увеличил. Прави впечатление, че Google застига и изпреварва Apple през 2014 г. - приложенията в Play Store са 1,43 млн. в края на годината, спрямо 1,21 млн. в App Store и 293 хил. в Amazon.

От 2010 г. се наблюдава бързо разрастване на Google Play, което не е изненада, предвид доминацията на Android платформата на пазара за мобилни устройства и много по-големият й дял спрямо iOS-базираните iPhone и iPad. Същевременно, през 2014 г. приложенията в магазина на Amazon са се увеличили с 90%.

В момента близо 400 хиляди разработчици създават приложения за Android, което е два пъти повече отколкото преди една година. За сравнение, разработчиците за iOS са около 300 хиляди, сочи още статистиката на Appfigures от края на миналата година.