Хедж-фондът Amaranth Advisors LLC, който в момента е в ликвидация след загубите си от $6.5 млрд., планира да освободи около 60% от служителите си до седмица.

Около 250 от всичките 420 работещи в Амарант ще бъдат помолени да напуснат работните си места, заяви Чарли Уинклър, шеф лишен състав на компанията. Амарант е в контакт с над 50 финансови фирми в момента, в които търси нови работни места за освободените си служители. Това са фирми от ранга на Citadel Investment Group LLC, SAC Capital Advisors LLC и Pequot Capital Management Inc.

Фондът Амарант се преструктурира след като две от основните му структури си понижиха активите с над 70% само през септември. Тази огромна загуба отбеляза най-крупният фалит на американски хедж-фонд в цялата история на бранша. Компанията ще започне да разпродава оставащите си активи, които са на стойност $3 млрд. и ще използва парите, за да покрие част от загубите на инвеститорите.

От Амарант са помолили оставащите служители да изчакат още известно време преди да напуснат, за да помогнат с ликвидирането на оставащите активи.