Агенцията за приватизация в качеството си на продавач джироса временното удостоверение на "Холдинг Словенске Електрарне" ООД, Република Словения за 4 813 367 броя акции, представляващи 100% от капитала на "Топлофикация Русе" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на АП.

С това словенската компания придобива правото на собственост върху продадените акции и приватизационната процедура е завършена.

Купувачът се задължава да не прехвърля акциите на дружеството, правата и задълженията, произтичащи от договора, както и да не намалява участието си в капитала му под 51% за срок от три години, освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.

През декември миналата година , „Холдинг Словенске Електрарне" ООД спечели търга предлагайки по-добра оферта от френската Dalkia International и немската E.ON.

Стана ясно, че холдингът планира да продаде 49% от завода, но говорител на компанията не конкретизира името на инвеститора. В медиите обаче се спряга името на руската компания за добив на въглища и производство на стомана Мечел.