Банковата институция HSBC втрещи инвеститорите си с изявлението си късно снощи, че в резултат на смущения на ипотечния пазар в САЩ, обезпечението за лоши кредити на банката може да нарасне с $1.7 млрд., пише Telegraph.

От HSBC са съобщили, че отчисленията за нередовни плащания по кредити и други гаранции срещу кредитни рискове по сметките за 2006 ще  се увеличат с близо 20% над прогнозите на анализаторите - като резултат от просрочени плащания.

Средните прогнози за подобни отчисления сочеха сумата $8.8 млрд., обаче сега очакванията се насочват към по-висока сума, $10.4 млрд. Предупреждението отразява начина, по който ипотечният бизнес на банката е ударен от стагнацията в пазара за недвижими имоти в САЩ и покачването на лихвените равнища.

HSBC са поискали да осъвременят изявлението си преди затваряне на търговията на 5. декември „по този единствен проблем". Няколко от показателните текстове, обнародвани от банковия гигант:

„Въздействието от забавянето на ръста на цените на жилищата е отразено в покачилите се тенденции за не-изплащане на дълговете на вторичния ипотечен пазар, по-специално в по-близките във времето кредити, като липсата на оценки на стойността (на имотите) намалява възможността за рефинансиране ...

По-бавните скорости на предплащане също отразяват неспазване при по-високите плащания по договорните задължения, като ипотеките с плаващи плащания през следващите няколко години ще излязат от първоначално ниските си равнища...

Ясно е, че нивото на обезпечението срещу лоши кредити, което ще бъде отчетено за края на 2006 в дейностите на службата за Ипотечни услуги, ще е по-високо от отразеното в текущите пазарни оценки".