Няма опасност от газова криза у нас. Това увери пред журналисти един от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Димитър Димитров.

Днес енергийният регулатор реши на 19 декември да се събере на закрито заседание, на което да определи окончателната цена на природния газ за първите три месеца на следващата 2015-та година.

„Цената на природния газ е балансирана и е направена така, че да не се отрази утежняващо по никакъв начин на топлофикационните дружества в първото тримесечие на 2015-та", увери все пак експертът.
Енергийният експерт е сигурен в това, че ако топлофикационните дружества у нас спазват правилата, нормите, законите и добрите практики, няма опасност те да останат без доставки през зимата.

Комисарят обърна внимание и на това, че в активния зимен сезон топлофикациите подобряват паричните си потоци и това предполага по-добри плащания към „Булгаргаз". "От тази гледна точка това минимизира риска от спиране", посочи Димитров.

По отношение на газовото ни хранилище в Чирен Димитров заяви, че няма притеснения за доставките на газ у нас и няма проблеми с източването на запасите от него. Вече е договорен зимният пакет, изтъкна още представителят на ДКЕВР.

Той обясни, че в края на март в Чирен ще останат 140 млн. кубически метра газ, а точно тогава потреблението ще започне да намалява.

„Там ще остане едно количество, което ще се използва при всякакви ситуации", отбеляза Димитров.