Икономическият ръст в Русия през 2007 г. е бил най-висок за последните години: 7,7-7,8%, посочва министърът на икономическото развитие на РФ Елвира Набиуллина. Анкетираните от РИА Новости експерти считат, че тази тенденция ще се запази и през 2008 г. и ръстът на БВП ще е на ниво 7,5%.

През последните пет години ръстът на икономиката на Русия е бил над 7%, като само през 2005 г. ръстът е бил 6.4%. През 2006 година ръстът на БВП е бил 7.4%.

Прогнозата за БВП на Русия през 2007 в началото е била консервативна - 6.5%. Обаче в течение на годината тя няколко пъти е преразглеждана нагоре. През декември 2007 БВП на Русия е нараствал с 8,4% спрямо месеца на 2006 година.

Министър Набиуллина счита, че „потребителският оптимизъм поддържа ръста на икономиката". През декември ръстът на търговията на дребно е бил 16,7%, а инвестициите са нараствали с 24%. Устойчив е и ръстът на промишленото производство: за цялата 2007 г. 6,3% по данни на Росстат.

Традиционно прекалено консервативно, министерството на икономическото развитие прогнозира ръст на БВП в страната около 6,7% през 2008 година. Обаче експерти от Deutsche Bank прогнозират 7.5% икономически ръст за тази година. Оптимизмът се свързва с продължаването на потребителския и инвестиционния бум в страната. Търсенето се подкрепя и от готовността на държавата да увеличава разходите си.

Най-голям прираст в ръста на руския БВП според експерти ще имат отраслите от преработвателната промишленост и строителството, още повече, че факторите за ръста в тези сектори не са свързани със ситуацията на световните пазари.

Експертът на Deutsche Bank Лисоволик е на мнение, че въпреки световната криза, инвестициите в Русия ще нарастват. „Ефектът от световната криза не би трябвало да е съществен по отношение на Русия, тъй като икономическият ръст в страната се основава най-вече на вътрешно търсене".

В следствие на световната криза цените на петрола могат да се понижат, но Русия сега е далеч по-малко уязвима от промените в цените на петрола.

Разбира се, съществува и възможността проблемите на световните пазари да изиграят негативна роля и за Русия, но „ситуацията не следва да се драматизира" - нищо катастрофално няма да се случи. „Сега пазарът по-скоро е в очакване, отколкото в криза. Към лятото очакваме по-интензивен приток на външни участия в Русия".

Има и стратегически анализатори, които дават по-песимистични прогнози за руската икономика. Според тях икономиката на Русия надали ще нараства с повече от 6%, като забавянето трябва да се свърже с динамиката на инвестициите и тяхната структура.

Основната причина за високия ръст през 2007 е бил ръстът на инвестициите в основен капитал. Когато има ръст на инвестициите в основен капитал, то може да се предвиди, че и ръстът на БВП ще бъде значителен. Но в края на 2007 г. се наблюдава забавяне в инвестициите в основен капитал.

Едновременно с това растат портфейлните инвестиции. Такова преразпределение по правило води до спад в ръста на БВП. Докато инвеститорите разберат, че е по-надеждно да се влагат средства в основен капитал, е нужно време и може да се стигне до инвестиционна пауза.