Дмитрий Медведев даде първото си обширно интервю след своята посочена с ръка победа на президентските избори в Русия, на Financial Times, а това не остана незабелязано от националистичните руски журналисти. Газета.Ру подчертава, че новият руски президент старателно е избягал от конкретен отговор за съдбата на Ходорковски и за свободата на медиите в Русия.

Британските журналисти са записали интервюто още на 21 март. Два часа подред те са се старали да намерят следи от либерални възгледи в приемника на Путин, пише влиятелното руско интернет издание. Медведев започнал с - „твърде общи" - тезиси за трите свои приоритета на поста президент. Това са „запазване на икономическата стабилност, развитие на икономическите свободи и развитието на социални програми и устойчиво положение на Русия в света".

Президентът дал да се разбере, че във връзка със световната криза не се опасява за икономическата ситуация в Русия. „Уверен съм, че се подготвихме нормално за различен род проблеми, действително възникнали на световния финансов пазар, в САЩ и редица други страни".

От своя страна Financial Times в програмния си материал акцентира на геополитическите възгледи на Медведев и сякаш оставя икономическото му послание на по-заден план. Медведев твърди: „Ние не сме доволни от ситуацията в Грузия и Украйна ... мислим, че това е изключително притеснително за структурата на европейската сигурност". В тази насока още действащият президент Владимир Путин ще се опита да окаже натиск по време срещата на НАТО, така че да не се допусне двете съседни на Руската Федерация държави да влязат в „план на действие за членство" в алианса.

В навечерието на срещата на НАТО, която ще се проведе другата седмица в Букурещ, президентът на САЩ Джордж Буш ще посети Киев в знак за подкрепа на получаване на статус за присъединяване на Грузия и Украйна. Медведев изтъква, че огромната част от населението на Украйна е против придвижване към Атлантическия военен съюз, докато „правителството следва различна политика".

От Медведев Financial Times са научили, че вътре в Русия ще се търси заздравяване на правото на закона, борба с корупцията, а новите петролни богатства на страната ще се претворят в по-висок жизнен стандарт за гражданите. „Реториката" на Медведев била по-умерена от тази на предшественика му Путин, въпреки продължаващото противопоставяне срещу ракетния щит в източна Европа.

"В интерес на Русия" било също да се възобновят по-близките отношения с Великобритания, но „времето ще покаже", казва Медведев. Времето може да е или срещата Икономически форум в Санкт Петербург през юни, или срещата на Г8 през юли. Засега президентът на Русия не питае подозрения, че нефтеният шпионин, служител на англоруската група TNK-BP, представлява нечий опит за саботаж на затоплянето във взаимоотношенията между двете страни.

42 - годишният юрист Медведев е пояснил принципите на разделение на властта в руската държава: Русия е президентска република със силна изпълнителна власт. В компетенциите на президента са главните решения за вътрешната и външната политика. Той е и главнокомандващ, взима ключовите решения във формирането на изпълнителната власт и гарантира правата и свободите на руските граждани.

Правителството от своя страна има собствена обширна сфера на компетентност. Това е на първо място икономиката - внедряване на икономическите решения в икономически дейности с помощта на разклонен апарат от дружества, така могат да се изтълкуват думите на Медведев. Към пълния текст на интервюто

В тази връзка може да се напомни, че руският парламент придвижва закон за чуждестранните инвестиции, в които премиерът (очаквано Путин) ще има решаващата дума. „Работата на правителството е комплексна, голяма и предизвикателна", пояснява Дмитрий Медведев.

Медведев старателно чете новини в Интернет и следи глобалния информационен поток, признал е новият руски президент за британската медия.

„В това, в което не мога да се съглася с вас, е че възниква някаква конструкция на двувластие в Русия", което изхождайки от историческия опит в Русия има печални последици - твърди новият руски президент, който ще почака до началото на май, преди сам да поеме кормилото.

За икономиката Медведев посочва, че през последните осем години в Русия е създадена стабилна макроикономическа система. Финансовите резерви на злато и валути са толкова високи, както никога преди, отразявайки положението на нещата в цялата руска икономика. В резултат на това РФ е застрахована срещу сътресенията на стоковия и капиталовия пазар, макар да не може да остане изцяло изключена от световната икономика.

Медведев е заявил, че внимателно следи руските финансови индекси и ще търси добре балансиран бюджет. Необмислени разходи няма да се допускат. Обсъждат се пътищата за развитие в капиталовия пазар на Русия, който в момента е като остров на стабилността в океана на финансовата криза. Интересът на чуждите инвеститори към руския финансов пазар е по-висок от всякога и инвестициите от подобен вид са добре дошли.

Но инфлацията остава сериозен проблем за Русия, както в момента и за много други страни. Инфлацията в РФ, заедно с много други фактори, е следствие и от интеграцията на страната със световната икономика, цената която се плаща да бъдеш в клуба на световните икономически сили. До края на 2009 година инфлацията следва да бъде овладяна. Предвид покачването на световните цени на храните и големият внос на стоки, в Русия има поскъпване на базовите храни.

Един от въпросите на FT към Медведев е дали новият руски президент е славянофил. Дмитрий Медведев отвръща, че би могъл да бъде предвид високите образци на руската литература от края на XIX век. Но оттогава „светът се е променил, трябва да бъдем съвременни и затова аз изхождам от приоритета на руските интереси".

В личен план Медведев признава, че „президентството е функция, или мисия ако щете, при която можеш просто да изключиш лампата, да отидеш да си легнеш и да престанеш да си президент". Въпреки че е много трудна, президентската професия е твърде интересна.