Има плажове, чиито концесионери и собственици с години спазват наредбите и при тях не се откриват нарушения, каза Николай Иванов от Общинската комисия по водно спасяване. Това показват и проверките, които вече са започнали от комисията.

От там са установили, че има и такива стопани, които продължават с нарушенията както в предходните години. Такъв е примерът с плажа в Бургаския квартал „Крайморие", който е под наем и където отново са констатирани същите нарушения както миналата година с по-малко от необходимото спасители.

„Например Бургас - север и Сарафово си осигуряват спасители от Асоциацията по водно спасяване, на която аз съм председател и всички изисквания, аз трябва да ги изпълня, затова плажовете, с които ние имаме договор за обезопасяването на плажната ивица, са в добър вид.

Има тук-там някои забележки, но нашите плажове винаги са изрядни. Тези плажове, които са без концесионер и са дадени под наем понякога са в трагично състояние. Не бива да забравяме, че на първо място е човешкият живот, а там няма нужният брой спасители, коментира Иванов.

Въпреки че има медицинско лице, като няма кой да го изкара човека от водата, няма нужда да има лекар. Това повтаряме всяка година на концесионерите и стопаните, че просто не може един плаж да е без спасители, допълва той.

За да мине лятото без проблеми, трябва да има човек, който да контролира, да слага флаговата сигнализация, да следи джетовете, да се гледат водните колела и най-важното да се грижат за безопасността на почиващите", каза Иванов.