Ръководителите на централните банки на държавите от Персийския залив ще вземат на прицел покачващата се инфлация на срещата си в сряда, когато се очаква те да коментират връзката между своите валути и поевтиняващия долар, пише днес електронното издание на Times.

Официални лица в Катар и ОАЕ опровергаха слуховете за цялостно „отвързване", но инвеститорите залагат на това, че реформа ще има и бързат да купуват местна валута, тъй като инвестиционните банки за пореден път призовават за ревалвация.

Според анализаторите, независимо от инерцията на пазара, държавите от Персийския залив надали ще се откачат от долара внезапно. Предвиждат се по-претеглени мерки и възприемане на кошница от валути.

Според Джейсън Гоф, ръководител пазарни продажби в Emirates Bank, премахване на обвързаността с долара на валутите от Персийския залив няма да дойде скоро. Преди да се отхвърли долара, вероятно е да се изгради монетарен съюз между арабските богати на петрол държави. Едностранни опити за отвързване ще дестабилизират региона и ще донесат само трудности за онези, които продължат да се придържат към зелената валута.

Само че в този регион инфлацията води до повишение цената на всичко: от цените на храните до строителните разходи. Недоволството в тази връзка нараства. Миналата година в Катар инфлацията достигна 12%, най-висока в региона. Инфлацията в ОАЕ е 8%. Според някои източници, поскъпването на някои групи стоки е достигнало 40%.

Централните банки в Персийския залив нямат на разположение възможността да повишават лихвения си процент за справяне с инфлацията. Те трябва да се ориентират към по-различни мерки. ОАЕ обяви контрол на цените на базовите храни и премахна вносните мита за цимент и стомана; в Катар рентите са замразени за две години.

Само че наближава консенсусът, че трябва да се предприеме нещо по-драстично, за да се намали инфлацията - поне до 5%, каквато цел ОАЕ са обявили миналата седмица.

"Ревалвацията е нужна, за да се намали инфлационния натиск" - казал е ръководителят на изследванията за Близкия Изток на Deutsche Bank. Според банката, Катар и ОАЕ ще изоставят връзките си с долара още през тази година и ще преминат към кошница от валути, както Кувейт направи миналия май.

"Валутният борд с долара работеше добре, докато двете икономики се движеха в една и съща посока. Сега тези два икономически блока се движат в напълно противоположни направления и той повече няма смисъл".

Корпорациите от Персийския залив са първи в призивите си за валутна реформа, тъй като са изправени пред по-високи разходи за труд и материали. Бизнес лидерите се оплакват от недостиг на квалифициран персонал, тъй като все по-трудно могат да се привличат чуждестранни работници в арабските страни. Освен това вносните европейски стоки стават болезнено скъпи - а са неизбежно необходими в условията на строителен бум в Персийския залив.

Като пример се посочва опитът на Халил Шоли, президент на катарската United Development Company (тази, която строи острова „Перлата на Катар"). Преди година, когато Шоли е търсел строителен инженер, той е получавал поне по 50 телефонни обаждания от квалифицирани кандидати от целия свят. Днес той ще е щастлив, ако намери един: "Човешките ресурси стават оскъдни. Доставките стават оскъдни. Отвързването от долара може много да помогне".