Процентът на инфлацията в Зимбабве скочи над 11 250 000% през юни, показват официалните цифри, съобщава ВВС.

Увеличението е с 9 035045,5 процентни пункта от месец май или 2,233,713.4%, твърди държавната медия, позовавайки се на статистическите служби.

Въпреки това експертите вярват, че действителните проценти на инфлацията може да са много по-големи.

Зимбабве е сред потресаваща икономическа криза с безработица, която е почти 80%, голяма част от промишлеността е спряна, има дефицит на основни храни.

Голямото предлагане на пари доведе до хиперинфлация. Критиците обвиняват правителството на президента Робърт Мугабе за печатане на пари за финансирането на кампанията му за изборите и за да укрепи икономиката.

Спрямо предходния месец икономиката в страната се ускори до 839.3% от 433.4%.

Хаос

"Данните са много над това, но и посоченото ни казва е, че производствената основа на икономиката е свита, заявява анонимен икономист от местна банка.

"Наистина трябва да променим начина, по който работим", добави той.

Зимбабве, някога една от най-богатите страни в Африка, изпадна в икономически хаос най-вече заради политиката на президента Мугабе.

Мугабе отрича вината си за краха на икономиката, хвърляйки обвинението върху международните санкции, които според него са наложени на Зимбабве.

След противоречивото му преизбиране през юни, Мугабе е в преговори за споделяне на властта с опозиционната партия - Движение за демократични промени (MDC).

Двете страни обаче не показват признаци на съгласие и икономическата ситуация в страната се влошава.

Икономическа неотложност

По-рано този месец шефът на централната банка на Зимбабве призова за шестмесечно замразяване на цените и заплатите, стремейки се да контролира спираловидната инфлация.

"Зимбабвийците са длъжни да осъзнаят, че страната е скована в социално-икономическа неотложност", заяви Гидеон Гоно - управител на  Reserve Bank.

"Налага се универсален мораториум върху всички доходи и цени за период от поне шест месеца", каза той.

Коментарите му идват седмица, след като банката ревалвира валутата си, за да спре хиперинфлацията, премахвайки десет нули от зимбабвийския долар.

Въпреки това тези действия имаха малък ефект. Когато валутата бе ревалвирана 10 млрд. зимбабвийски долара се равняваха на един щатски долар, но вече равняват на един трилион зимбабвийски долара.