Министърът на икономиката и енергетиката ще информира Европейската комисия за количествата и качеството на внесения и доставен от държави-членки на Европейския съюз нефт в страната, предвиждат допълненията в Наредбата относно съдържанието, структурата, условията и реда за предоставяне на институции на ЕО на информацията, предвидена в правото на Европейските общности в областта на енергетиката.

Според регламент на ЕС от 1995 г., с който се въвежда регистриране на вноса и доставките на нефт в Общността, всяка-страна членка трябва да определи държавния орган, който ще предоставя необходимата информация.

Наредбата относно съдържанието, структурата, условията и реда за предоставяне на институции на ЕО на информацията, предвидена в правото на Европейските общности в областта на енергетиката, бе приета от правителството през декември м. г. В нея се посочва, че българските държавни институции ще предоставят на различните структури на Европейския съюз информация за енергийния сектор.

Целта е създаването на предпоставки за надлежно и своевременно осигуряване на необходимата информация, която се изисква съгласно регламентите, решенията и другите нормативни актове на ЕО, които не подлежат на изрично въвеждане в националното законодателство.

Информацията, чието предоставяне се изисква съгласно директиви, решения и други актове на ЕО, които подлежат на транспониране в националното законодателство, ще се дава на съответните институции на ЕО от министъра на икономиката и енергетиката и/или от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).