Интермодален терминал ще бъде създаден на територията на жп гара Подуене-разпределителна-източен район и ще представлява обект с национално значение, реши правителството.

Финансирането му е предвидено по секторната оперативна програма "Транспорт", съобщиха от правителствената пресслужба.

Инфраструктурният проект е с готово прединвестиционно проучване и срокове за проектиране. Реализирането му може да започне през първата година от членството ни в ЕС. Очаква се строително-монтажните работи да стартират през 2007 г. и част от обекта да бъде пуснат в експлоатация през 2009 г.

Интермодалните терминали осъществяват най-важната връзка в една логистична верига, а именно прехвърлянето на товари от един вид транспорт на друг. Целта е възможно най-ефективно и екологосъобразно използване на транспорта.

В момента София няма модерен интермодален терминал. С изграждането на съоръжението ще се постави началото на развитието на национална мрежа от транспортно-логистични центрове и интегрирането им през следващите години в европейските логистични мрежи.

Според изготвеното прединвестиционно проучване за проекта, финансирано от Канадската агенция за международно развитие, общата стойност на проекта е около 44 млн. евро.

Очаква се с изграждането на модерното съоръжение в района на София да бъде намален трафикът с ТИР-ове по пътищата на страната. Това ще позволи на регионалните компании да се възползват директно от интермодалния превоз, ще стимулира икономическото развитие на региона и ще спомогне разкриването на нови работни места.