Южна Корея има най-бързия интернет в света със средна скорост от 22.1 мегабита в секунда, това показват данните от доклада за третото тримесечие на 2013 година „Състоянието на интернет" на компанията Akamai, цитиран от The Verge. Южна Корея има както най-бързата интернет връзка, така и най-бързия темп на увеличение на скоростта. Средната скорост се е покачила с 51 процента за година. Глобалната скорост на интернет се е увеличила с 29 процента.

Авторите на проучването са приятно изненадани от положителния напредък на интернет технологиите. Данните показват подобрена свързаност с шикоролентов интернет. Около 53 процента от всички измерени връзки са по-добри от 1 мегабит за секунда, а около 19 на сто достигат 10 мегабита за секунда, пише агенция Фокус.

Мобилният трафик отбелязва голям скок, което е очаквано, предвид факта, че производителите на смартфони са доставили над 1 милиард устройства през миналата година. Позовавайки се на данни на Ericsson, Akamai посочва, че мобилният интернет трафик се е увеличил с 80 процента годишно, докато преносът на гласови данни е останал непроменен.

Akamai установявад, че възприемането на IPv6 адресите е твърде бавно, което не звучи добре на фона на силното намаляване на IPv4 адреси. „С все повече устройства, свързани с интернет и по-малко налични адреси, които да им бъдат дадени, бавно се движим към състояние на криза", посочва за VentureBeat авторът на доклада Дейвид Белсън. Akamai очаква използването на IPv6 да се увеличи. В регистрите на САЩ са останали по-малко от 33.4 милиона IPv4 адреси.