Около десет години след последната азиатска криза, инвеститорите на развиващите се пазари отново са притеснени от глобалните политически рискове. От уличните протести в Будапеща до военния преврат в Банкок, всичко това представлява несигурност и отдръпване от пазара.

Този път обаче инвеститорите подхождат по по-различен начин, като са си взели поука от последното „опарване". В момента на пазара се използват сложни системи за диверсификация на риска, които да бъдат от полза при неочаквани обрати в която и да е страна по света.

Много от финансовите специалисти реализираха печалби от тайландския бат и цените на облигациите във вторник, след започването на военния преврат. Тогава пазарите предложиха невероятни условия за бърза печалба, от която се възползваха най-бързите и съобразителни на пазара.

Много от инвеститорите са станали прекалено предпазливи по отношение на развиващите се пазари в следствие на големия крах от 1996-1997 г. В момента се правят много по-трезви преценки, на кой пазар да се инвестира и кой пазар да се пренебрегне.

Инвеститорите внимават много повече сега дали да поверят парите си на страни с големи дисбаланси. В същия ред на мисли, инвестирането в развиващи се пазари сега е доста по сложно и трудно за диверсифициране на рисковете.

Примерно, не би трябвало да сте спокойни, че сте се застраховали от рисковете на пазара само защото държите парите си във Филипините и Индонезия. Трябва да се знае, че и двете страни се движат в една и съща посока, когато се случат негативни събития в Азиатския регион.

Трябва да се избират различни по икономическа ориентация страни. За пример, анализаторите отново дават Азия. Ако разпределите инвестициите си в Индонезия и Корея, това вече е по-сериозна диверсификация. По принцип, когато цените на петрола падат, икономиката на Индонезия ще пострада, но тази на Корея ще започне да напредва много по-бързо.

Факт е, че за миналата година, развиващите се страни като Русия, Бразилия, Индия и Китай са получили повече нетни чуждестранни инвестиции от САЩ.