За трудният път на мениджъра, за работата в пазарна и конкурентна среда и за приноса на дружеството в благоустрояването на града разговаряме с  инж. Веселина  Ненова, изпълнителен директор на „Водстрой" АД - Разград.

Госпожо Ненова, каква е бизнес биографията на „Водстрой" АД, дружеството, което ръководите толкова много години?

Действително, от дългогодишния си стаж в отрасъл „Строителство" 26 години съм ръководител на „Водстрой" АД, Разград. Предприятието е създадено през 1972 г. със стопанска цел  - изграждане и поддържане на поливни площи. През 1984 г., откогато поех ръководството му  беше извършено разширение и модернизация на материално-техническата база,  предвид увеличената държавна поръчка за повече поливни площи на „Дунавски води". През 1990 г. проектите и строителството бяха замразени и дейността ни беше ограничена до изпълнение на общински поръчки по благоустрояването на Разград. След извършената приватизация след 1995 г. възниква дилемата - ликвидация или запазване на материалната база и разкриване на допълнителни дейности в пазарна и конкурентна среда.

Постигнахте и поддържате много добър имидж в града и областта. Навярно това е най-добрият атестат за взетото стратегическо решение?

Сега, 15 г. по-късно, отчитаме, че пътят за оцеляване е бил избран правилно. За върховно постижение в работата си считаме факта, че сме успели да запазим финансовата си стабилност, като ежегодно след 1984 г. сме приключвали с положителен и никога с нулев или отрицателен финансов резултат. Смятам, че това е ключът към успешния бизнес - достойнството да допринесеш, макар с микрочастица, за цялостната икономика на държавата, в която живееш. Формулата е много проста - така да се работи и ръководи бизнеса, че да храни себе си, да се развива и същевременно да отделя и за държавата. Това е формулата и за необходимия  душевен комфорт на всеки ръководител за успешен бизнес без значение на обективните пречки.

В каква посока върви „Водстрой"АД,  в това трудно и за града, и за страната време?

За съжаление през последните години често сме свидетели на негативни явления  -  корупция, кражби на ДДС, източване на държавата чрез „Търгове" от новосъздадени за целта строителни фирми. Бързото забогатяване и натрупване на капитали не е просто кражба, а престъпление, което демотивира хората и бизнеса. В нашия сравнително малък град се вижда как личности, които с нищо не са се доказали, с нищо не са допринесли за града, за обществото, станаха ликвидатори, администратори и политици с цел бързо забогатяване. Обяснението е във възпитанието им, защото не спазват основния завет на прародителите ни, че тази държава е наша и трябва да работим и за нея. Ако приемем това явление за временно, болестно състояние на обществото ни, можем  да вярваме в бъдещето и да продължим в правилната посока. Тази посока за „Водстрой"АД е при финансова стабилност да обновяваме материалната си база и да участваме в изграждането на чист и уютен град, в какъвто искаме да живеят нашите деца и внуци.