„Ще се оттегля в момента, в който решим проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ)".

Това се зарече пред народните представители от временната бюджетна комисия управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров и категорично отсече, че не трябва да има съмнения в това.

За да си тръгне от мястото на шеф на националната ни банка обаче Искров поставя като условие намирането на решение на казуса „КТБ", постигането на стабилност и не на последно място на управляващо мнозинство.

„Това желая да се случи час по-скоро и веднага ще проведа своите консултации с г-н Борисов като най-голяма парламентарно представена партия до най-малката, включително и с г-н Сидеров, и ще се оттегля", обеща още гуверньорът на БНБ и обяви, че ще даде възможност на лидерите да изберат нов управител на Централната банка.

Искров отвърна на въпроса на народните представители за оставката му, като попита риторично - „Дами и господа, а имаме ли вече добре структурирано парламентарно мнозинство, което е способно да излъчи правителство?". „Нека не поставяме БНБ в хаос и невъзможност да взема решения", призова от своя страна шефът на националната ни банка.

Той използва момента да поговори за себе си като заяви - „Иван Искров не е чиновник, както се опита да го представи г-н Рашидов по медиите. Бил съм тук, председателствал съм тази комисия, поканен съм да оглавя Централната банка и нямам никакво основание да се притеснявам от свършените от БНБ безброй задачи.

Преизбран съм с мнозинство от по-предишния парламент. Умея да нося отговорност, имам чувство за дълг и достойнство". „Моля ви, да не ме питате повече", заключи темата за оставката си Искров.