Днес в Ирак се провежда най-високопоставената среща между САЩ и Иран от 27 години, информира Spiegel. Американското правителство се надява да получи подкрепата на Техеран в борбата срещу шиитските терористи.

Американският посланик Райън Крокер днес разговаря с иранския си колега Хасан Хасеми-Коми в Багдад. Истроическата среща започна в 10.30 местно време в резиденцията на иракския министър-председател в Зелената зона (известна още като изумрудения град).

Според сведения на американските дипломатически среди, Крокер ще поиска от Иран да спре подкрепата с оръжия и пари за шиитските екстремисти в Ирак. Иран досега е отхвърлял упреците, че е правил подобни неща.

Иранската атомна програма няма да е на дневен ред. Освен това от САЩ не очакват да се стигне до затопляне на обтегнатите двустранни отношения.

Но Вашингтон не може да игнорира Иран, казал е адмирал Уилям Фелън пред новинарската агенция AP. Висшият командир на американските войски в Близкия Изток и Предна Азия е признал важната роля, която Техеран играе в региона.

„Трябва да открием път, по който да достигнем до споразумение с тях", казва Фелън. Едновременно с това обаче адмиралът е потвърдил, че американските войски няма да се изтеглят незабавно от региона, каквото е желанието на иранската страна. Американците ще съхранят присъствието си, което трае от десетилетия.

Срещата в Багдад вещае промяна на курса на американската политика. Дипломатическите отношения между САЩ и Иран са замразени от 27 години. Те бяха преустановени малко след ислямската революция през 1979, когато аятолахите свалиха от власт персийския шах - американска марионетка.

Напоследък е нараснал натискът за международен диалог с Иран. Независимо от това, президентът Джордж Буш се оказва да говори с иранската страна. Но на по-ниско равнище е имало преговори, например по въпроса за Афганистан.

Отношенията между двете страни са отеготени от редица спорни моменти. Най-новото предизвикателство бяха американските военни маневри в Персийския залив. Иран пък оповести, че е разкрил шпионска мрежа на своя територия, която би трябвало да е била поддържана от САЩ и техните партньори. Иран иска да играе лидерска позиция в Предна Азия и се възприема като смъртен враг на САЩ и техните съюзници Израел.