Фирмата „Ес енд Ти" за кратко време реализира комплексен проект за консолидиране, подсигуряване и архивиране на информацията за българския Държавен фонд „Земеделие", който отговаря за разпределянето на помощите от националните и от европейските аграрни фондове, пише Deutsche Welle.

С влизането в ЕС и съответните нови възможности за финансиране и субсидии, нараства и отговорността на институцията. Тя управлява и използва информациите за нотариалните вписвания на около 150 хил. фермериу нас и е официално призната като подразделение на програмата САПАРД. Това налага строги изисквания за архивирането и съхраняването на тази информация и стабилна електронна система.

Проектът по изграждането и се осъществява от фирмата „Ес анд Ти" в две фази.

През първата се изграждат два електронно-изчислителни центъра в София и съответната инфраструктура. На базата на големия компютърен капацитет от няколко терабайта се гарантира дългосрочно съхраняване и архивиране на информациите в унисон с предписанията на ЕС.

Трети изчислителен център ще бъде изграден в Пловдив, където ще се поддържа резервен масив данни.

Държавният фонд Земеделие със седалище в София има общо 28 подразделения в цялата страна, припомнят от изданието. През последните две години броят на работещите във фонда нараства от 400 на 1200.