Жестоките мерки за съкращаване на бюджета, предложени от правителството на Италия, бяха одобрени от долната камара на парламента, съобщава БиБиСи. По-рано документът бе одобрен от горната камара, както и чрез гласувания вот на доверие.

След като бъде подписан от президента на страната, документът официално ще получи силата на закон

Одобрението на суровите мерки е свързано с гласувания вот на доверие в правителството. "За" гласуваха 329 от депутатите, "против" се обявиха 275 парламентаристи от опозицията.

Съгласно промените се предвижда въвеждането на икономии на 25 милиарда евро или 32 милиарда долара за периода 2011 - 2012 година.

Освен това планът на правителството на Берлускони предвижда в следващите три години да бъдат замразени заплатите на служителите, заети в бюджетната сфера.

Програмата предполага чрез мерките да се намали бюджетният дефицит до 3%, както и да се „убедят" крупните инвеститори в това, че страната не е заплашена от гръцкия сценарии.

Опозицията определи действията на правителството като „неадекватни" и изтъкна, че „не предлагат начини за осигуряване на допълнителен икономическото развитие".

Голяма част от заетите в публичния сектор - транспортни работници, лекари, дипломати, адвокати, съдии и други, вече проведоха протестни действия срещу тези мерки.