Българският телекомуникационен оператор ITD Network издаде корпоративни облигации за 2 250 000 евро, съобщиха от компанията.

Емисията е пласирана частно, а облигациите са регистрирани по сметка в Централен депозитар. Предвидено е ценните книжа да бъдат регистрирани и за вторично предлагане на фондовата борса след одобрение на проспекта от страна на Комисията за финансов надзор.

Емисията е разпределена в 2 250 обикновенни, безналични, поименни, неконвертируеми и свободно прехвърляеми облигации с номинална и емисионна стойност от 1000 евро всяка с матуритет от пет години считано от 8 декември 2006 година.

Съществена част от набраните средства ще бъдат инвестирани в придобиване на мажоритарни дялове от компании със сходен предмет на дейност. Така ITD Network ще се включи в процеса по консолидация на телеком пазара и ще започне да предлага услуги на крайни потребители.

Друга част от средства ще бъдат използвани за подготовка и пускане на IP телевизия с всички прилежащи към нея услуги от вида "видео при поискване" (video on demand) и "плати за да видиш" (pay per view). С тези мерки дружеството ще увеличи пазарния си дял и ще отговори на високите изисквания на потребителите в България по отношение на доставката на телефония, Интернет и телевизия (triple play) от един доставчик. ITD Network ще разшири и присъствието си в страната, като това ще позволи предлагането на най-съвременни услуги извън границите на големите градове.

ITD Network функционира на пазара на интернет услугите от 1997 година. Дружеството е един от най-големите оператори в България като към настоящия момент оперира с международен капацитет от над 1,8 Gbps (гигабита в секунда). От 2005г. ITD Network получи и индивидуални лицензии за фиксирана гласова услуга, което му позволи да навлезе и на пазара на телефонните услуги. Компанията има представителни офиси в градовете София, Пловдив, Пазарджик, Асеновград и други.