Министърът на финансите Пламен Орешарски и посланикът на Кралство Нидерландия в България Негово Превъзходителство Вилем ван Ее подписаха споразумение за реализиране на втора фаза на проект Красива България „Възстановяване на социалната инфраструктура след унищожителните наводнения".

На официалната церемония присъстваха още зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров и зам.-министърът на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи Ангел Чакъров.

Чрез споразумението Правителството на Кралство Нидерландия за втора поредна година ще предостави на страната безвъзмездна помощ в размер на 2,2 млн. евро. От тях 1,4 млн. евро са за изпълнение на проекти за ремонт на училища, болници, читалища. 800 хил. евро са предвидени за нови дейности, свързани с превенция на бедствия и обучение на областните и местни власти.

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви след подписването, че споразумението ще допринесе за реконструкция на обекти преди всичко от социалната инфраструктура. Той благодари на Вилем ван Ее за личните усилия, които е положил за реализирането на проекта, както и на холандското правителство за подкрепата, която оказва на страната по пътя към успешното й членство в ЕС.

Зам.-министърът на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи Ангел Чакъров също изрази благодарността си към Правителството на Кралство Холандия и заяви, че средствата, които ще бъдат отпуснати на представляваното от него министерство ще бъдат използвани за създаване на методологии за възстановяване на щетите от наводненията и за превенция на инфраструктурата на България, както и за обучение на органите на местната власт.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров изказа благодарност за жеста на Холандското правителство от името на всички ползватели на помощта по първата част на проекта. Той заяви, че към днешната дата от 51 определени проекта за 2006 г., в много кратки срокове и добра организация, са завършени и предадени 49 от тях.

Посланикът на Кралство Холандия в България Негово Превъзходителство Вилем ван Ее заяви, че той и неговите съграждани много добре знаят за разрушителната сила, която имат наводненията и това е една от причините да помагат на България за възстановяването на социалната й инфраструктура.

Той добави, че първата част на проекта е била много успешна поради професионализма на министерствата, които са работили по него и затова подписването на споразумението за реализиране на втора част е логично продължение. Вилем ван Ее отбеляза, че лично се е убедил в качеството на реконструираните обекти по първата част на проекта и добави, че неговата страна ще продължи да помага на България и след присъединяването й към ЕС.