Националният статистически институт на Перу, цитиран от Bloomberg, съобщи днес, че икономическия ръст в страната за септември е 7.35%. Главна роля в икономическото развитие има износът на природен газ, риба и сребро.

При 12-месечен базис, икономиката на страната бележи 11 - годишен максимум. Производството на природен газ е скочило с 20%, риболовът с 26% и добивът на сребро с 5.6%.

Износът за 2006 г. ще се увеличи с 29% и ще достигне $22 милиарда, икономическият ръст ще състави 6.6%, според централната банка. Перу е най-голям в света производител на рибено брашно и сребро. За последните 12 месеца цените на рибните продукти в световен мащаб се удвоиха, а увеличението при среброто достигна 63%.

„Благодарение на търговските цени Перу разработва жила за благородни метали", казва консултант и професор по икономика в Лима. „Това ще трае, докато Китай продължи да купува на тези ценови равнища".

В независимо съобщение от сряда стана ясно, че китайската Зижин Майнинг Груп, която разработва най-голямата златна мина в Китай, може да отправи оферта за разработване на четвъртото по значение находище на мед в Перу.

„Заинтересувани сме от сделката и чакаме съгласието на Китайското правителство", казва ръководителят на китайската компания Разработването на находището Мичикуилей ще струва $700 милиона, според перуанската страна.

Зижин изживява инвестиционна експанзия, тъй като търсенето на метали в китайската икономика не само че не намалява, а няма изгледи да спре да се увеличава. Пазарната стойност на Зижин е 6.4 милиарда долара. Печалбите за първото полугодие се удвоиха, след като златото достигна 26 - годишен връх, а медта се удвои.

Зижин закупи през септември акции в минна компания в Австралия, а през октомври - в ЮАР. Южноафриканската Ridge търси помощ от Зижин в разработване на находище на никел и платина на стойност $690 милиона.

Находището Мичикуилей е разположено в Андите, на 560 км. от столицата Лима. 544 милиона метрични тона руда съдържат 0.69% мед, 4 грама на тон сребро и 0.5 грама на тон злато. Печелившата оферта ще бъде обявена след месец.