Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил ще посети днес международния панаир за хранителни стоки SALIMA 2008, който се  провежда в дните 4 - 7 март 2008 г. в гр. Бърно, Чехия, съобщиха от пресцентъра на МЗГ.

Зад името SALIMA стоят четири панаира: панаир за винарство VINEX, панаир за оборудване на търговски обекти, хотели и места за обществено хранене INTECO, панаир за мелничарство, хлебни изделия и сладкарство MBK и панаир за хранителни стоки SALIMA.

Посещението е по покана на министъра на земеделието на Чешката република Петр Гандалович. Изложението е едно от водещите в Европа, провежда се на всеки две години и това е 26-тото му издание. На откриването организаторите са поканили министри на земеделието и хранителната промишленост както от ЕС, така и от трети страни.

По време на изложението ще се проведе конференция на тема: „Форум по храните - Бъдещето на европейския пазар с храни".

В рамките на програмата на изложението е предвидена неформална среща на министрите на земеделието на страните от т.н. „Вишеградска четворка". На нея са поканени България и Румъния, като новоприети страни-членки на ЕС, както и Словения, която е страна, председателстваща ЕС.