Националният статистически институт отбелязва 90 години Наблюдение на домакинските бюджети - най-старото извадково статистическо изследване в България.

Началото на изследването е поставено през март 1925 г., когато се провежда първото едномесечно анкетно проучване на семейните приходи и разходи на чиновническите и работническите домакинства, а две години по-късно - и първото целогодишно наблюдение. До 1951 г. са проведени 7 изследвания, които обхващат определени групи население - домакинства на работници и служещи или домакинства на селяни. При тези изследвания изборът на домакинствата не е правен в съответствие с теорията на репрезентативните изучавания.

Изучаването на бюджетите на домакинствата с прилагане на научни методи за избор на домакинствата у нас започва от 1951 година. Редовни изследвания се провеждат от 1953 година. Прилага се методът на случайния (стохастичния) подбор на домакинствата. До 1961 г. изборът на домакинствата се извършва на основата на отраслов принцип и не обхваща всички категории домакинства, а от 1962 г. се използва териториален принцип, като в извадката са представени всички домакинства на територията на страната.

През изминалите 90 години Наблюдението на домакинските бюджети е основен източник на информация за доходите, разходите и потреблението на домакинствата в страната.
Основните потребители на информацията са: Народното събрание, Президентството, органите на изпълнителната власт на национално и регионално ниво, БНБ, европейски институции и международни организации, научни организации, студенти и граждани. Евростат периодично използва данните от това изследване за сравнение между държавите - членки на Европейския съюз.

В периода април 2015 - март 2016 г. Националният статистически институт ще проведе регулярното си изследване Наблюдение на домакинските бюджети в нови 3 060 домакинства от цялата страна.

Избраните домакинства участват за период от дванадесет месеца. Домакинствата са разделени в три подизвадки по 1 020 домакинства. Всяка подизвадка се наблюдава по един месец от всяко тримесечие по модела на ротационната извадка. По този начин всяко домакинство от извадката участва в наблюдението по четири месеца през дванадесетмесечния период.

Изследването се осъществява чрез интервю с членовете на домакинството и чрез записване в дневник на данните за доходите и разходите.

По време на интервюто се събира информация за социално-демографските характеристики на домакинството и членовете му, характеристики на жилището, неговото благоустройство и снабденост със стоки за дълготрайна употреба.

През месеците на участие член на наблюдаваното домакинството записва подробно в дневници всички парични и натурални приходи и разходи. Попълва и две ретроспективни карти за някои нерегулярни приходи и разходите за нехранителни стоки и услуги, направени през предходните 2 месеца.

Основните показатели за доходите, разходите и потреблението се оценяват тримесечно и годишно и се представят под формата на средни величини и относителни дялове.

Оценките на показателите се разработват общо за всички домакинства и по различни групи според: местоживеене, брой на членовете, брой на заетите лица, брой на децата под 18 години, годишен общ доход на лице, децилни групи, наличие на пенсионери в домакинството, професионален и икономически статус на главата на домакинството.