Между Москва и Атина засега няма конкретни договорености за строителството на газопровода "Турски поток", каза президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който бе на посещение в Москва.

"Ние разбира се говорихме за това надълго, но в момента се затруднявам да кажа нещо конкретно, тъй като това изисква конкретна професионална подготовка на ниво търговски дружества - "Газпром", съответните министерства и ведомства и партньори в Гърция, каза Путин, цитиран от "Интерфакс". "Вие знаете разположението на Балканските страни, но в резултат от анализа на всички технически и икономически въпроси ще зависи дали Гърция ще участва в този проект или не. По мое мнение това би издигнало геополитическия статут на Гърция, тя би станала важна транзитираща страна както за цяла южна Европа, така и за Централна и ще получава прилични пари за транзита - става въпрос за стотици милиони евро годишно".

На пресконференцията Путин заяви, че Гърция не е искала от Русия финансова помощ, но спомена за ползата на Гърция от големи съвместни проекти. Ако бъдат осъществени крупни проекти, в това число и в областта на енергетиката, нещата биха могли да станат така, че да може да се решават въпросите за кредитните отношения в широк контекст, каза руският президент. По думите му приходите от подобни проекти биха могли да отиват за погасяване на вече взетите от Гърция кредити: "възможността й за своевременно уреждане на всички нейни дългове пред кредиторите, пред МВФ, пред ЕС ще стане по-достижима".

"Гърция е заинтересована да проучи възможността за инвестиционни инициативи за строителството на гръцки газопровод от гръцко-турската граница на гръцка територия за удовлетворяване на нуждите на Гърция и осигуряване на енергийна сигурност на ЕС, при спазване както на гръцките правила, така и на тези на ЕС", каза от своя страна Ципрас.

Преди визитата на Ципрас в Москва, германският вестник "Шпигел" и руския "Комерсант" писаха, че гръцкият премиер е пристигнал за кредити, намаляване на цената на газа и за възможна отмяна на забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия.

Руският вестник писа, че условие за нови кредити би могло да бъде получаването от Русия на активи в Гърция. Вестник "Уолстрийт джърнъл" писа, позовавайки се на източници, близки до ръководството на управляващата в Гърция партия "Сириза", че Ципрас не смята да иска от Путин финансова помощ, а иска да демонстрира пред своя електорат независима външна политика.

"Газпром", който вместо "Южен поток" реши да построи газопровод в Турция и да изгради на границата й с Гърция газов хъб, може да удължи "Турски поток" през Македония, заобикаляйки България и по-нататък по предишния маршрут на "Южен поток", заяви Путин в средата на февруари. Това обаче би било възможно, само ако Европа не пречи, подчерта той. "Газпром" обаче не иска да следва нормите на Третия енергопакет на ЕС,у а без това е невъзможно съгласуване с Европейската комисия на европейския участък на тръбата.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обеща да подкрепи удължаването на "Турски поток" и да проведе за това преговори със Сърбия, Македония и Гърция. А Путин пък обеща на Унгария намаляване на цената на газа. Зам. председателят на ЕК Марош Шефчович обаче след това заяви, че комисията ще използва всичките си инструменти за икономическо и политическо влияние, за да може страните от ЕС, включително Унгария да следват волята на ЕС.