Поскъпване в цената на захарта се очаква от догодина, заради интервенция на суровината на пазара.

Очаква се захарта да стигне до 1600-­1750 лв./ тон., като в момента суровината върви по 1200­1500 лв./ тон., съобщава в. Янтра днес. 

Поскъпването на брашното и захарта неминуемо ще се отрази на сладкарската индустрия, като според великотърновския производител Ивайло Любенов със сигурност ще има скок на цените на сладките и тестените изделия.

С много неизвестни е ситуацията и около цените на млечните продукти, се съобщава в статията на регионаланта медия. "Не знаем какво ще се случи след 1 януари догодина, но е възможно цената на продукцията ни да се повиши, коментира Емилия Славова, собственик на мандрата в Елена. Това ще зависи много от скока на минималната заплата, от това, дали ще поскъпнат горивата, дали изкупните цени на млякото ще се запазят, или също ще нараснат. При всички положения обаче повишението ще се осъществява плавно, а не драстично".

В същото време производителите на свинско месо прогнозират спад в цената, а тези на телешко пък отчитат повишаване. Защитните мита при вноса на свинско от ЕС ще отпаднат, но при телешкото те ще нараснат, защото се внася основно от страни извън Общността ­ Бразилия, Аржентина и Нова Зеландия.

Сухите и нетрайните колбаси могат да повишат цените с до около 10 % заради въвеждането в предприятията на стандартите за безопасност на храните.

Цените на пилешкото и на рибата също могат леко да се повишат заради внос от трети страни. Все още не е известно в каква посока ще се променят цените на зеленчуците и плодовете. От фирмите и от Министерството на земеделието очакват да се засили конкуренцията заради евтиния внос и оттук плодовете и зеленчуците да поевтинеят.

Очаква се цените на тропическите плодове и цитрусите също да паднат, тъй като входните цени при вноса от трети страни ще са по-ниски от сега действащите мита, съобщава регионалната медия.

Поскъпването при бирата ще бъде минимално, прогнозира шефът на великотърновската пивоварна "Болярка" Антон Ненов. Неминуемо ще има адаптация в цената на така любимата на българина течност, но никой все още не би могъл да каже какво процентно изражение би могла да има тя. Ценообразуването на бирата зависи от суровини и материали, които пивоварните у нас и сега купуват от страни членки на ЕС. Поскъпването на литър пенлива течност ще е в съответствие с бъдещото поскъпване на горивата.

Виното от тазгодишната реколта няма как да повиши цената си след 1 януари 2007 г. Винопроизводителите ще вдигат цените на продукцията чак догодина, в случай че се вдигнат изкупните цени на гроздето, на захарта, на горивата и др. Според инж. Петко Петков, изпълнителен директор на Винпром ­ Свищов, всяко немотивирано вдигане на цените на виното след 1 януари ще е спекулация.

По същата логика не би трябвало да се увеличат цените на зеленчуковите и плодовите консерви, на пюретата, туршиите и лютениците, произведени през 2006 г.

Промяна в цените на алкохолните напитки на родния пазар не се очаква, тъй като акцизните ставки вече бяха повишени до минималните за ЕС. По-строгите мерки за контрол върху производителите на спиртни напитки, които ще се прилагат след влизането ни в Евросъюза, пък ще доведат до изчезване на напитките менте.