Средствата, които производителят на базови материали за стъкло, керамика и строителство у нас „Каолин" планира да набере през борсата, ще бъдат насочени за нови мащабни инвестиции „на зелено" и придобивания както в България така и в страните от Централна и Източна Европа.

Това съобщиха днес представителите на компанията, които обявиха пред Комисията за финансов надзор и Българска фондова борса своите консолидирани резултати за 2006 г.

Част от инвестиционните планове на „Каолин" са свързани със сериозни инвестиции в сферата на енергийната ефективност, развитието на безотпадни технологии и промишлената автоматизация при основните производства на каолини и кварцови пясъци.

Дългосрочната стратегия на дружеството включва развитие на нови продуктови линии с висок потенциал за растеж в сферата на строителните материали, екологията и други бързо развиващи се сектори.

Първичното публично предлагане на акции на „Каолин" ще започне на 18 април тази година, като водещ мениджър на емисията ще бъде „Булбанк". IPO-то на компанията ще протече по механизма „бук билдинг", чрез който ще бъде определена емисионната стойност на акциите на компанията.

Минималната цена за всички предлагани акции е 12,50 лева на акция, като заявки за записване на акции ще се подават от инвеститорите от 18 април до 17 часа на 20 април 2007 г. директно или чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник до „Булбанк".

Всеки инвеститор трябва да заплати закупените от него акции през периода от 23-ти до 25 април, като очакваната начална дата за борсова търговия с акциите на „Каолин" ще бъде на или около 28 май 2007 г.

„Каолин" АД предлага до 5 млн. нови акции като увеличение на капитала, а до 1 млн. от съществуващите акции ще се предложат за продажба от мажоритарния акционер „Алфа Финанс Холдинг" в рамките на първичното публично предлагане.

Първичното публично предлагане ще се смята за изпълнено, ако се пласират поне 3 000 000 нови акции. Собственият капитал на дружеството се очаква да нарасне до над 85-90 млн. лева, в сравнение с 38,3 млн. лева в края на 2006 година.

След планираното увеличение на капитала, поне 20% от капитала ще се търгуват на борсата („фрий флоут"/free float) от инвеститори. Това ще осигури добра ликвидност за инвестиции на български и външни институционални инвеститори.

След успешната реализация на първичното публично предлагане на акции, „Каолин" АД смята да провежда последователна дивидентна политика, като изплаща поне 20% от нетната си печалба като дивидент, съобщиха още от компанията.

Консолидираните продажбите на „Каолин" нарастват от 70,3 млн. лв. през 2005 г. на 90,1 млн. лв. през 2006 г. (ръст от 28%), като нетната печалба за същия период се увеличава с 30% от 7,25 на 9,43 млн. лв. За последните 7 години средният ръст на продажбите е около 25%, като за последните 3 години средното нарастване на нетната печалба е над 100%.