Част от азиатските капиталови пазари се покачиха тази нощ, като най-силно представящи се бяха японските застрахователни и технологични компании, за които се очакват по-високи тримесечни печалби. Китайският капиталов пазар продължава рязкото си понижени заради опасенията от инфлация и предстоящото ново лихвено покачване.

„В момента инвеститорите търсят подходящо ниво, за да излязат на пазара", коментира хонконгски анализатор пред Bloomberg. „Пазарите се нуждаят от още едно тримесечие, за да се стабилизират, тъй като пазарните участници все още се притесняват да правят по-дългосрочни инвестиции", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се покачи с 0.4% до ниво от 132.83 пункта, като все още е с 16% по-ниско от началото на годината. Японският индекс Nikkei добави към стойността си нови 1.5% до ниво от 11 964.16 пункта, а китайският показател CSI 300 се срина с 5.2% до осем месечно дъно. Хонконгският индекс Hang Seng пък изгуби 1.2%.

Китайският министър председател Вен Дзябао е заявил, че китайското правителство ще предприеме „нужни и решителни" стъпки за справяне с галопиращата инфлация, която достигна 11-годишен рекорд. Гуверньорът на централната банка Жу Ксяочуан пък е коментирал, че все още има накъде да се затяга монетарната политика, след като лихвеното ниво заплашително наближава 8-те процента.

Американските капиталови пазари приключиха разнопосочно вчерашната сесия, след като индустриалният индекс Dow Jones добави 0.2% към стойността си до ниво от 11 972.25 пункта, а широкият S&P500 загуби 0.9% до 1 276.60 пункта. Акциите на JPMorgan Chase отскочиха с 10.3% след новината за покупката на Bear Stearns за $2 на акция. Припомняме, че финансовата компания изпадна в неплатежоспособност, а акциите й се сринаха с над 90% за два дни.

Стоковите пазари днес се понижават, след като спекулантите решиха масово да изтеглят капиталовложенията си преди срещата на ФЕД довечера. Очакванията са Бернанке и компания да намалят лихвеното ниво в диапазона от 0.5 до 1 процентни пункта. Пазарите не са сигурни с колко точно ще е промяната, като крайностите ще доведат до съответно рязък спад на долара или до срив на Wall Street. Днес американската валута се задържа в стабилни нива около $1.5765 за евро, след като вчера отбеляза вечен рекорд на $1.5906.

Тази сутрин европейските борси отвориха със силен оптимизъм, като само час след началото всички континентални индекси са на зелено. Най-стабилно се представя британския индекс FTSE100, който печели 1.53%, следван от германският DAX30 с 1.43%. Българската фондова борса започна деня със силна волатилност, като в момента индексите сочат в различни посоки, а BG40 прави скок с почти 1%. За съжаление Sofix ограничава стойността си с нови 0.97% до 1282 пункта. Оборотът е сравнително добър, като час и половина след началото достига ниво от 2.5 млн. лв.