Руската космическа агенция Роскосмос планира да изготви списък с конкретни предложения, които в бъдеще да представляват руската програма за полет на Луната, съобщава „Взгляд". В скоро време предложенията ще се обсъждат на среща с руското правителство.

Въпреки, че до 2015 година федералната космическа програма не предвижда нищо, което касае полети до естествения спътник на Земята, началникът на Управлението на пилотирани програми на Роскосмос Алексей Краснов счита, че една от най-големите заплахи за руската космонавтика е забавянето на проектите.

Още повече, че в борбата за усвояването на Луната се появи нов конкурент - Китай. Правителството на Китай неведнъж заявяваше, че първият китайски космонавт ще стъпи на Луната след по-малко от 20 години.

Властите на Китай стартират широкомащабна програма за изучаване на Луната. Първият етап включва заснемане на триизмерна снимка на земния спътник от китайски космически апарати. След това на повърхността на Луната ще бъде изпратен първият китайски луноход, по прогнозите през 2012 година.

Проблемът за руснаците се състои в това, че идеи за завладяване на Луната има, обаче във Федералната космическа програма, в сила от 2006 до 2015, за Луна нищо не се споменава.

Краснов отбелязва, че Роскосмос се занимава с разработването на програма за пилотна космонавтика до 2040 година. Лунната програма трябва да я допълни и унифицира.

Между другото, подготовката за пилотирани полети до Луната в Русия ще се възобнови и това ще стане през 2015 - 2020 година, научили са от руската медия. По-интересното е, че и в момента активно се работи върху подготвяне на полети до Марс.

Според оптимистичната програма на Федералната космическа агенция, полетите за червената планета се очакват около 2030 година.

Според Федералната космическа програма, след 8 години Русия трябва да заема не по-малко от 21% от световния пазар на космически услуги. Сега пазарът е с обем $20 млрд., Русия заема едва 11% от него.

След три години се планира да се увеличи от 20% на 30% делът на гражданската продукция, пускана от ракетно-космическата промишленост на Русия.