Спекулантите и учените имат доста общо. Точно като учените, така и търговците се нуждаят от хипотези, но в техния случай за това, което става на пазара.

Те изпитват тези хипотези, като добре разработения модел не е задължителен, но успешния експеримент означава печалба.

Милиардерът Джорж Сорос смята, че съществуващият пазарен модел е дискредитиран от фундаменталните реалности, както и че доста пари могат да се направят, когато късчетата истина и хипотеза се сблъскат със студените факти.

Докато пазарите преминават през средата на кредитната криза, доста анализатори се замислят дали нещата не можеха да бъдат предвидени и ефектът от кризата компенсиран, още когато изглеждаше, че цените на имотите в САЩ и Великобритания ще растат до без край.

Дори след като балонът на жилищата се спука, много хора продължиха да си мислят, че това е кратък момент на слабост, едно малко блип, а не голямо бум.

Пример за друг такъв балон са цените на суровините и тяхното скоростно покачване се дължи на повишеното потребление на развиващите се пазари и най-вече на Китай.

От Форбс предлагат хипотеза на модел, по който ще се развие ситуацията в краткосрочна перспектива.

Балонът на пазара на суровини ще се спука през септември, след края на Олимпийските игри в Пекин.

В момента Китай използва древна тактика да потушава вълненията и недоволството, той осигурява на населението хляб - икономически просперитет и зрелища - Олимпийски игри, като последните му служат и за реклама пред света и когато приключат и камерите на западните телевизии напуснат страната, всичко ще се промени.

За да осигури просперитета Китай е обсебил световната икономика, използвайки я като гориво, което да поддържа бума на развитието на китайската икономика до септември.

След като приключи Олимпиадата обаче, ще бъдат сложени спирачки и цените на суровините ще започнат да намаляват.

Това разбира се е само хипотеза, без доказателства, но в основата и стоят факти. На китайските пристанища например стоят струпани милиони тонове полезни изкопаеми, които не отиват никъде, а инфлацията в страната стремително се усилва.

Затова изглежда логично че това е просто една икономика извън контрол, обречена да продължи експанзията си, докато не експлодира.

Най-простото решение в случая е поправка на курса на юана спрямо западните валути.

Китай прави стъпки да спре изтичането на долари през задната врата на страната и превръщането им в скъпи юани.

Тази нова политика обаче е закъсняла, защото всеки иска висока цена на китайската валута и това е неизбежно, но ефекта от обезценяването на долара ще бъде мечешки пазар на фючърсите на суровини.

По-скъпите китайски продукти няма да намалят инфлацията на Запад, но спадът на цените на енергията, петрола и суровините ще има повече от компенсиращ ефект.

Централизираните икономики работят по план, който най-често е погрешен. За щастие обаче, в конкретния случай не става въпрос за дългосрочна стратегия.

Последствията за Китай, ако продължи да расте със сегашния темп, ще бъдат катастрофални. Ако обаче всичко се развива добре, след края на Игрите на бума на китайската икономика ще се сложи край, цените на суровините ще се паднат до приемливи нива и нормалното състояние на нещата в света ще се възстанови.